30 Ağu 2007

Pentax K10D izlenimleri


Uzun bir araştırma döneminden sonra en çok içime sinen DSLR makinesi Pentax K10D yi geçtiğimiz ay aldım.
Öncelikle ağır ve büyük olmasına, benim de pek iri bir elim olmamasına rağmen elime cuk diye oturan bir gövdesi var. Tam parmaklarımın altında ayar düğmeleri ile benim için tasarlandığını hissettiğim bir alet. Hızlı açılıyor, Gövdeden titreşim engelleme geliyor. Pentax ın 1975 ten beri ürettiği tüm lenslere geriye dönük olarak uyumlu. Tabi bu uyumluluk Manuel focus bir lensin otomatik focus yapmasını sağlamıyor. Geriye dönük bu uyumluluk 20 YTL den başlayabilen muhteşem bir lensi bulma ihtimalinizi getiriyor. Gövdesi sağlam bir yapıya sahip, toza, yağmura, darbeye dayanıklı üretilmiş. Malzeme ve işçiliği gayet iyi. 2,5 LCD ekran gayet yeterli. Maddi zorunluluktan sanıyorum LCD'yi üreten Samsung'a bu modelinin kopyasını üretme izni vermiş. Iso 100-1600 arasında dolanıyor. ASA 800 de bile hiç rahatsızlık vermiyor. SR yani gövdeden titreşim engelleme bazen beni şaşırtıyor, içinde bir farenin fotoğrafı çizip yeniden oluşturduğunu düşünmeye başladım :D. Makine açılırken titreşiyor ve sensör (ışığın üzerine düştüğü alan) üzerinde varsa tozlar düşmesini sağlıyor. Netleme tuşunun yanında bir yeşil tuş var, M modunda otomatiğe göre makineyi ayarlıyor, böylece ışığı ne seçmiştim, iso kaçtı, diyafram vs düşünmüyorsunuz. Sonra kendinize göre yeniden ayarlıyorsunuz. Benim gibi zamansızlıktan genelde JPEG çekenlerdenseniz, gövde de bir Raw tuşu geliyor. Ona bastığınızda ardından ilk çekim Raw oluyor. Menünün içine girip uğraşmaya hiç gerek yok. Bu makineyi araştırırken netfotoğraf forumdan çok faydalandım. Biraz yanlı gibi koksa da, yine de çok faydalı bilgiler ile dolu sayfa. İlk önce genel bütün çekimlerimi halledebileceğim 'sokak lensimi' yani Sigma 17-70 2,8-4,5 DC lensini aldım. Ağır, biraz büyük, hızlı, geniş açısı çok tatlı bir lens. Makroyu destekliyor. İlk denemelerim iyi yönde. Ardından tele ihtiyacım için ne alsam diye düşünürken iki lens ön plana çıktı. Bir Sigma 70-300 Apo makro, diğeri Pentax SMC-DA 50-200mm f/4-5.6 ED. Pentax'a karar kıldım. Fiyatına göre süper bir lens çıktı. Hem ufacık, hızlı, ucuz hemde baya baya keskin. Herkese tavsiye ederim. Hatta diğer kit lensi de bu kadar iyi ise Pentax ta sadece kit lensi bile alınabilir. Bu arada orjinal Lion piller Gittigidiyor da 89 YTL ye mevcut.

Makinenin gövdesinde tuşların yerleşimi çok iyi olmasının yanında, menü çok çok kolay. Tek bir tuşa basıyorsunuz; aynı anda ışık, iso, flaş ayarı, zamanlama ve çoklu çekime ulaşıyorsunuz. Gerçekten kafa yorulmuş, üzerinde titizlikle çalışılmış bir alet olduğunu hissettiriyor.

Makinemden şimdilik çok memnunum. Hoya ile firma mali zorluklardan dolayı birleşmeye gitti. Üretime sıkıntıları yüzünden yeterli cevap veremeyen, dijital piyasaya sağlam ama geç giren bu büyük, prestijli firmanın birleşmesi olsa olsa son kullanıcının hayrına olur düşüncesindeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder