26 May 2008

Almanya İzlenimleri


Almanya belkide gitmeyi düşünebileceğiniz en son Avrupa ülkesidir. Ama yeni başlamayanlar için güzel bir başlangıç olabilir.

İzlenimlerimi karışık, özensiz sıralayacağım, bu yazı böyle kalsın:
1- 6 gün boyunca korna sesi bir kere duydum
2- Sokakta belki bir kaç sigara içen dışında hiç bir yerde sigara içildiğini görmediğim gibi, sanırım sigara içilen alanlara getirelen sınırlandırmalardan dolayı hiç sigara dumanından dolayı rahatsız oludğumu hatırlamıyorum. Belki sigara içme oranı da bu düzenlemerden dolayı oldukça düşük.

3- Berlin ve Köln oldukça yeşil şehirler. Avrupa ülkelerine bakıp: buralarda da deniz yokmuş, insan boğulur düşüncesi hatalı. Ren, Spree gibi nehirler kıyılarında kurulular. Oldukça yeşil, oldukça güzel şehirlere sahipler.
4- Tüm şehirler oldukça düz alanlara kurulu. Metro oldukça yaygın. Minübüs hattı diye bişi yok, ya da bana öyle geldi. Otobüsler ve metro'da gideceğiniz yöne ilk araç kaçta olduğunu görebiliyorsunuz. İnsanlar bisitlet ile metroya kadar gidip, hemen yakınına park edip metro ile yoluna devam edebiliyor. Şehirde tren, metro oldukça yaygın, bazılarına bisiklet ile binmek mümkün. Evcil hayvanları ile yolculuk yapanlar mevcut.
5- Yemek ve otel ülkemizle aynı civarda, hatta daha da ucuz. Sanırım uygulanan ithalat ve tarım politikarından dolayı meyve ve sebzeleri oldukça lezzetli. Fast Food oldukça kaliteli, dışarda yediğimiz tüm yemekler oldukça kaliteliydi. Ke De We Berlindeki en ünlü alış veriş merkezi. Aldığımız ürünlerden anladığım kadarı ile stok takibi yok burada. Çok şaşırdım. Bizdeki bakkal fişleri gibi fiş kestiler. Yiyecek vs...
6- Şehirler oldukça temiz. Berlinde heryere metro ile gidebiliyorsunuz. Kapalı alış veriş merkezlerine , metroya girerken güvenlik kontrolünden geçilmiyor.
7-Kreuzberg Türk mahallesinde Hasır'da yemek yemenizi tavsiye ederim. Köşeyi dönüp semte girdiğinizde kendinizi bir an Türkiye'de sanabilirsiniz.
8-Yahudi Müzesinde gaz odasını Meclis Binasında Cam Kubbeyi, özellikle giriş kapısı tamamen camlardan yapıldığı için meclis oturum binasını kapıdan girmeden görmek mümkün. Bu iki binaya girebilmek için sadece güvenlikten geçmeniz gerekiyor. Neredeyse tüm müzelerde (ünlü ressamların tablolorının bulundukları hariç) fotoğraf çekmek mümkün. Ülkemizdeki gibi kimse gelip: burada fotoğraf çekmek yassak demiyor.
9- Elektronik ülkemizden ekseriyetle pahalı. Hiç düşünmeyin...
10- İnsanlar sıcak kanlı ve güler yüzlü gibi geldi bana. Genelde ingilizce biliyorlar, bir kaç dakikanız var ise bir Türk'e adres sormanız içten bile değil.
11- Berlindeki ulaşım ağına hayran kalmamak mümkün değil. Tek kelime ile harika.
12- Köln ve Berlin 2. dünya savaşından çıktıklarında şehirlerdeki binaların yüzde 90 ı yıkık durumdaydı. Tüm şehir yeniden restore edilip, yeniden yapılmış durumda.
13- Metro girişnden bilet alıp, bir alete onaylatıyorsunuz. Günlük bilet almışsanız tüm gün boyunca sağa sola aynı biletle gidiyorsunuz. Onlarca defa bindiğimiz metro'da tek bir defa bilet kontrolüne denk geldik. O da son bindiğimiz trendeydi. O da olmasa boşuna bilet alıyoruz demeye başlayacaktık. Çünkü binerken ve inerken kimse biletiniz var mı diye sormuyor.
14- Oteller gayet iyi fiyata çok temizdi kaldığımız yerlerde. 30 €'a Berlin'de kahvaltı dahil otel bulunabiliyor.
15- Pergoman müzesinde Zeus sunağını izlemek bir keyif. Buradan giderken üzüntü duyuyordum, adamların yaptığı müzeyi görünce bari iyi ellerdeymiş diye de sevindim. Verdikleri elektronik rehberde TR dil seçeneği mevcuttu.
16- Düsseldorf'ta çikolata müzesi enteresan, gofreti çikolata sosuna bandırıp veriyorlar, defalarca sıraya girip bütün hepsini yemek lazım :) bak bi daha yapıyorlarmı...
17- Kaldırımlar oldukça alçak, bisiklet yolları yaya yolları gibi mevcut. Her yerde bisiklet park yerleri mevcut. Otobüsler kapıları açıldığında daha da zemine yaklaşıyorlar, inmek kolaylaşıyor. Su pahalı, Gazlı-mineralli su içimi daha yüksek.

Fotoğraflar Sırası İle
1 Köln'den Dom
2 Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche Kilise Savaşın yıkımını hatırlatsın diye tamir edilmemiş.
3 Reichstag: Cam bir kubbeye sahip bina, Halkından sır saklamayan Alman Parlemontosunu simgeler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder