19 Oca 2011

Rav4 ile deneme sürüşü

Toyota Rav4 uzun süredir takip ettiğim bir araç. Yeni şanzımanıyla piyasaya sürüldüğünde deneme sürüşü yapmak istedim, bayi almaya da niyetim olduğunu görünce 1 günlüğüne Rav4'ü bana teslim etti. Bu yazı o bir günü anlatıyor...

Yeni şanzıman öncekine göre daha fazla güç üretip, daha az benzin harcıyor ve değişken çaplı kasnak sayesinde sonsuz vites üretebiliyor. Yani 6-7 vitesli değil, sonsuz vitesli gibi. Siz ne kadar güce ve devire ihtiyaç duyuyorsanız arac size o gücü ve hızı üretiyor. Her an vites değişiyor bir bakıma. Kulağa gerçekten hoş geliyor ve uygulanan bir araç sorunsuz ise olabilecek en iyi vites sistemi olduğunu düşündürüyor bu teori.

Öncelikle dış görünümü oldukça şık ve kompak. Bana verilen modelde akıllı giriş sistemi mevcuttu. Anahtarı asla çıkarmanıza gerek yok, yaklaşıyorsunuz kapıyı uzanıyorsunuz kapı açılıyor, start/stop düğmesine basıyorsunuz araç çalışıyor. Bu sistemin saat gibi işlediğini söyleyebilirim. Yolcu ve sürücünün ön konsolunda yaklaşık 7' boyutunda bir lcd mevcut. Bu konfigirasyona navigasyon dahildi. Telefonumu hemencecik araçla eşleştirip, konuşma, rehber görme, iphone daki parçaları çalma işlevlerini deneme şansım oldu. Gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Gece sürüşünde lcd ekranın gereğinden fazla parlak olduğundan görüşü olumsuz etkiliyor. Ayarlarını kurcaladım ama kısmayı bulamadım. igo gibi gelişmiş yazılımlar gece ve gündüze göre otomatik olarak lcd renklerini ve parlaklığını değiştirerek sürüşü olumsuz etkilemiyorlardı. Bu anlamda navigasyonu pek başarılı bulduğumu söyleyemem.

iç donanım kaliteli görünüme sahip plastik, yeterli. Şehir içinde yükseklik görüşü arttırdığından hakimiyet ve güven hissi veriyor, yıllardır Corolla kullanan biri olarak yabancılık çekmedim. Ne olduysa şehirler arası yola çıktığımda oldu. Aracın direksiyonu 150 km de oldukça hafifliyor ve kontrol epey zorlaşıyor. Standart bir SUV davranışında, yani otobanda oldukça konforsuz, sarsıntılı bir yolculuk geçirdik, araç yolda hızlanmayla birlikte zıplıyor.

benim gibi tatile giderken bir jep ile yola çıkayım, dağ bayır dolanayım hayallerinizdeyseniz bu tarz bi suv size bunu vermeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Araç uzun yolda epey yorucu, hem sürücü hem yolcular yoruluyor. Hem de otaban için uygun bir araç değil. Kağıt üstünde epey ekonomik olsa da 2000 motor benzinli bir araç biraz hızlı gidince epey benzin yakıyor.

Artıları:
-Vites sistemi
-Akıllı giriş sistemi
-Navigasyon
-Şık iç ve dış yapısı
-Arka koltukların tamamen yatarak geniş bir bagaj alanı oluşturması
-Görüş alanı

Eksileri:
-Koltuklar rahat değil, bele iyi destek olmuyor uzun yolda yoruyor...
-Süspansiyon sistemi yüksek hızlarda epey sarsıyor, araç engebeli yolda nasıl bilmiyorum ama uzun yol için iyi değil.
-Direksiyon uzun yolda hafif geliyor, hıza göre daha ağır değil, bu da kontrolü zorlaştırıyor
-Navigasyon ekranı çok parlak, gece sürüşlerinde görüşü olumsuz etkiliyor


Özetle yüksek hızlarda konforsuzluk yüzünden bu aracı listemden sildim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder