10 Eyl 2016

7 Kişilik Aile Aracı: Citroen C4 Grand Picasso

Çorlu şubesinden Citroen C4 Grand Picasso'yu teslim aldım. Ben karar verdikten bir gün sonra aracı teslim ettiler. Önceki işlemlere göre ne kadar hızlandıklarını gördüm.

Neyse, Çorlu'dan İstanbul'a geçtim. Sonrasında aracı İstanbul şehir içinde kullandım.



İlk izlenimlerim:


Araç Full + Teknoloji + Güvenlik + Otomatik arka bagaj ile geldi. Öncesinde mümkün olduğunca boş araçlar almış, mecburen bu aracı (çünkü boşunu satmıyorlar) almış biri olarak şunları söylemem gerekiyor:

  1. Xenon farlar harika çalışıyor. Aydınlatması iyi. Önünüzde araç varsa hemen onu rahatsız etmeyecek şekilde tek kafayı yere indiriyor, ötekisi sağ tarafı uzun şekilde aydınlatıyor. Direksiyonu çevirdiğiniz yere bakıyor falan. Bence şahane özellikler. Ayrıca uzunları yakmak için kolu kendinize çekerseniz, mümkün olan her zaman uzunları otomatik yakıyor.

  2. Anahtarsız giriş ve çalıştırma Toyota'dan sevdiğim özellikti. Zaten bu aracı tercih etmemin sebeplerinden biri de buydu. Güzel sorunsuz çalışıyor. Çok yağmur yağdığı soğuk havalarda çalışmıyor. Kapalı garajda çalışmaya başlıyor.

  3. Otomatik el freni. Adı el freni ama artık elinizi sürmüyorsunuz. Araç durduğunda el frenini elektronik olarak çekiyor. Siz D ye takıp hareket ettiğinizde kendi indiriyor. Bunlar çok güzel detaylar.

  4. Park asistanına BAYILDIM. İki araç arasında 8-9 kez falan denedim, kusursuz çalışıyor. Lakin bizim sitenin otoparkında taşıyıcı perde kolonlar var. Orada perde kolonları saymıyor park yeri olarak. Bu sistem iki araç arası harika çalışıyor. Özellikle aracın boyutu büyük olunca ve kadın kullanıcıların çokluğu düşünüldüğünde çok yerinde bir donanım olmuş.

  1. Navigasyon eğer adres girerseniz sizi oraya götürüyor. Ama Yandex'e alışmış birinin şehir içinde bunu kullanması zor. Keşke Yandex'ten bulduğumuz noktayı direkt buraya Bluetooth'dan aktarmanın bir yolu olsaydı. Bende araçla gelen iGO yazılımının iPhone sürümü de var, zamanında para verip aldığım fakat şimdi kurmadığım. En azından orada bulduğumuz yeri keşke araca atabilseydik. Belki enlem, boylam yazıp girmek daha kolay olacak. iGO'nun iPhone sürümünde POI'ler (hastane, eczane, AVM, bilimum otel, dükkan) harika şekilde çalışırken bugün aracın navigasyonunda Viaport'u bulamadım. Belki ben beceremedim. Açtım Yandex Navi'yi, Viaport söyledim. Sesimi Viaport yazısına çevirdi beni en kısa yoldan götürdü. Keşke daha işlevsel olsa bu navigasyon. Belki şehirler arası yolda kullanırım.

  2. Kör nokta uyarı sistemi: insana güven veriyor. Kafamı çevirip arka tarafa bakmayı bıraktım. 1-2 saniye gecikmeli çalışıyor.

  3. Şerit ihlal uyarı sistemi: Herhangi bir yolda yanlışlıkla şeridi sinyal vermeden değiştirirseniz veya şeridinizi koruyamazsanız emniyet kemeri tık tık tık sürücüyü uyarıyor. Çok iyi düşünülmüş. Sürücünün kusurunu yolcular haber almamış da oluyor.

  4. Aktif gergili emniyet kemeri: araç ilk hareket ettiğinde ön emniyet kemerleri söyle bir sıkıyor. Eğer sıkı bir frene basarsanız gene iyice sıkıyormuş. Kaza anında boşluk bırakmıyormuş.

  1. Benim üçüzlerim var, bu aracı da mecburiyetten ve en mantıklısı bu diye tercih ettim. Piyasada neredeyse tüm 7 kişilikleri inceledim. Bana göre en mantıklısı buydu. Verso'nun 1.6 dizel otomatik'i olsa kesinlikle onu alırdım. Ama bu aracı beğendim. 1.6 dizel motor gerçekten yeterli bir güç üretiyor. İlk kalkışında biraz benzinliye göre yavaş kalsa da (çünkü araç sakin kullanıma göre ayarlanmışlar) siz gaza bastığınızda güçlendikçe güçlenen, 120 de bile ivmelenen bir makine olduğunu anlıyorsunuz. Dizel + Tam otomatik şanzıman uyumu kusursuz çalışıyor. Ben motoru çok beğendim.

  2. Start-Stop sistemi çok iyi çalışıyor. Siz pedaldan kaldırdığınızda araç harekete hazır hale gelmiş oluyor. Gecikme hissedilmiyor.

  3. Üçüzler için tercih edilmesi gereken araçlardan. Arka 2. sıra koltukta tam 3 ISOFIX bağlantısı var. 3 bebek koltuğu rahatlıkla sığıyor. Corollada çocukların ayakları bizim koltuklarımızdayken, bu aracın diz mesafesinin genişliği sayesinde çocuklar da daha konforlu bir yolculuk yapmaya başladı. Arkada Karartılmış camlar ve güneşlik gibi detaylar tam bir aile otomobili olduğunu gösteriyor. Ayrıca aynanız iki tane, biri klasik geri ayna (kendiliğinden kararan) ve çocuklara bakmanızı sağlayan başka bir ayna daha var. Beğenilesi.

  4. Ses sistemi de çok başarılı. Mevcut araçlarımdan daha iyi. Araç USB bellekten MP3 filan okuyor. Bluetooth aracılığıyla telefondaki müzikleri çalıyor. Eğer iPhone kullanıcısıysanız telefonu USB'ye bağlandığınızda iPod olarak görüyor ve oradan da müzik çalabiliyor. Ayrıca Bluetooth hemen görüyor, oradan konuşma filan yapabiliyorsunuz. Telefon rehberinizden veya son arananlardan arama yapabiliyorsunuz.

  5. Aracın 12 inçlik ve 7 inçlik iki ekranı var. 7 inçlik ekranı dokunmatik. Yanındaki temel bölümlerden birini seçtikten sonra dokunmatik ekrandan işlem yapıyorsunuz. Ordaki tek fiziksel tuş ses kadranı. Diğer fiziksel tuşlar direksiyonunun üstünde.

  1. Direksiyonun üstünde sol üstte "cruise kontrol" ve "hız sınırlayıcı", aşağıda 12 inçlik ekran ve navigasyonla ilgili kısa yollar, solda üstte müzik kontrolleri, altında telefon kontrolleri var. Ayrıca "park asistanı" sol altta kısa yolu var. Hafif bir direksiyon olmasına rağmen hızlandıkça ağırlaşıyor ve güven veriyor. Direksiyon genel olarak başarılı.

  2. "Cruise kontrol" önceki kullandıklarıma göre çok geliştirilmiş. Hızı ayarlıyorsunuz direksiyondan. Mesela 70 ayarladınız. Öndeki araç 60'a düştüğünde araç motor freni ile 60'a düşüyor. Sizin frene filan basmanıza gerek yok. Araçla mesafesini 2 saniye olarak (hızınıza göre değişken mesafede koruyor). Eğer gaza basarsanız 80'e çıkıyor. Araç gazdan ayağınızı kaldırdığınızda tekrar 70'e düşürüyor hızını. Ancak frenle ara veriyorsunuz hız kontrolüne. Onda da yukarıda "pause" tuşuna basarsanız direkt son ayarlanmış hızdan devam ediyor. Bunun bir ilerisi aracı tamamen kendi kullanması, arabayı :) bize pek iş düşmeyecek.

  3. Gelelim yakıt ekonomisine, son olarak galiba 360 km yol yapmış oldum. Deponun görsel olarak üçte birlik yakıtını da bitirdim. Bu gidişle araç 1000 km üzerinde tek depo dizelle gitmiş olacak.

Şimdilik bu kadar.


Bir Yıl Sonunda İzlenimlerim:

  1. Araç ekonomik. İstanbul içinde 1 depo ile 800 km yapabildim. Şehirler arası yolda 1050 km yapabildim.
  2. Aracın kapılarında tokluk hissi az.
  3. Yönlendirmeli far arızası oldu, (bu araçların genel bir sorunu), servis değiştirdi.
  4. Serviste güncelleme yapılırken oldukça yeni yazılım yükleniyor. Özellikle İstinye Bayraktar bu konuda iyi. Fatih ustayı selamlarım.
  5. Araç uzun yolda çok rahatlık sağlıyor. Yönlendirmeli Far, Aktif hız sabitleme (öndeki araca göre hızlanıp yavaşlayan), Şerit ihlal, Yanda araç var uyarısı gibi sistemler sayesinde. Tercih edilen süspansiyon yolcular için yumuşak bir seyir vaad ediyor. Yalnız 1 kötü tarafı var: Yüksek hızlarda direksiyon hafiflediği için biraz temkinli viraja giriyorsunuz. Aracın sürücüsüne virajlarda geri bildirimi yok denecek kadar az.
  6. İkinci koltuklarda doğru koltuk mesafesini ayarlarsanız 3. sıra koltukta oturanlar dahi rahat bir yolculuk yapabilir. Tabii çok uzun yollardan bahsetmiyorum.
  7. Kalabalık bir aileyseniz, bu araç veya muadillerini tercih etmeniz bana göre şart. Corolla'dan buna geçerken çok gerekli miydi sorularına muhatap olmuştum. Lakin, o soruları soranlar bu sınıfın gerekli olduğunu anladılar.
  8. Aracın teknolojilerine çabuk adapte oluyorsunuz. Bunlardan kolay kolay vazgeçemezsiniz.
  9. BMW 2 Gran Tourer de aklım yok değil. Bu aracı aldıktan sonra çıktı. Biraz daha küçük biraz daha pahalı.



4 yorum:

  1. merhaba Fatih Bey. 3. bebeğini bekleyen ve 7 koltuklu araçlara bakmaya başlayan bir kişi olarak bir sorum var: en arkadaki iki koltuğa ulaşım nasıl sağlanıyor? henüz araçları yerinde incelememiş biri olarak fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla ikinci sıradaki koltuklardan birini yatırmak gerekiyor diye düşünüyorum. bu durumda oto koltuklarını çıkarmak zahmetli olacaktır sanki..bu konudaki yorumunuzu çok merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nurcan hanım, yeni gördüm yorumunuzu kusura bakmayın. Çok geç ama yine de cevapyalayayım.

      1 Orta koltuk katlanarak öne gidiyor, Rahat sayılabilek şekilde arka tarafa geçilebiliyor.

      2 Orta sıraya sağ veya soldaki koltuğa bebek koltuğu koymazsanız arka koltuğa rahat geçilebilir. Onun yerine bebek koltuklarından birini arkaya düşünebilirsiniz.

      İyi günler.

      Sil
  2. Harika paylaşım. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Harika paylaşım. Teşekkürler

    YanıtlaSil