28 Kas 2006

Nasıl Bir DSLR?

Ben klasik söylemlerden özellikle hoşlanmayan biri olduğumdan Canon veya Nikoncuların ezberden kör taraftarlar gibi en iyi makine hakkında dediklerinin hiçbirini kulağım duymaz. Şu ara dijital slr makinelere güzel bir body ve en azından 2 lensle bir başlangıç yapma isteği duyuyorum. Bütün inceleyebileciğim makineleri de incelemeye çalıştım. Öncelikle elim küçük sayılır. Zaten pek çok büyük makine de sevmem. Bu nedenle her ne kadar Nikon D70S hakkında güzel şeyler duymuş olsamda taşınabilirliği ve tutuşunun bence hoş olmaması nedeniyle pek düşündüğüm bir makine değil. Artık yeni geliştirilen titreşimle sensörün toz tutmamasını sağlama ve yine gövdeden gelen sensorun titreşerek elde çekilen fotoğrafların netlenmesi hoşuma gidiyor. Makinemde şunlar olmalı diye sıraladım:

1) Çok büyük bir gövdesi olmasın
2) Sensor temizleme titreşimi olsun
3) Sensorün titreşimleri ile image stabilizasyon özelliği
4) Gece çekimlerinde detay kaybı olmasın
5) Yüksek isolarda karlanma olmasın
6) Vizoru aydınlık olsun
7) Iso, Diyafram, Pozlama, Işık ayarları tek ve ayrı tuşla pratik değiştirilebilsin.
8) Şu an yok ama keşke diyebileceğim live-lcd ekran (olympus e-330 da mevcut) olması.
9) Sağlam bir gövde.

Gelelim makinelere...
Pentax K100d
Pentax'ın çok iyi lens ürettiği söylenir. Kit lensinin bile güzel bir lens olduğunu duydum. Gövdeden titreşim önleme, sensor temizleme var bu uygun fiyatlı (18-55 mm birlikte 500$) 6 mp lik makine. Sensoru nispeten önceki teknolojiye sahip olsada iyi renkler üretiyormuş bu güzel alet. Fiyatının uygun olmasının nedeni dslr de tutunamayan firmanın pazarlama stratejisi. Verilenin karşığılığnı sonuna kadar alınabilecek bir makine. Raw formatında 16 bit, jpeg de 12 bit renk derinliği.
avantajları
-gövdeden titreşim (sensor temizleme, netliğin sağlanması)
-Çok iyi marka
-40-50 yıllık lenslerin bu aletle kullanılabilmesi
- Harika fiyat
- Güzel sonuçlar
-d70 ten daha iyi bir vizör
-kit lensinin bilinen diğer markalardan daha kaliteli oluşu
Dezavantajları
-fazla yok! 450-550 dolar arasında 18-55 kit lensi fiyatı amerika sitelerinde.

Nikon D80

Efsane D70S'in yeni teknolojiler ile donatılmış yeni versiyonuda denebilir. 10,2 mp. d50-d200 arası bir ürün olduğu söyleniyor. Sony a100 le benzer özelliklere sahip. Gövdesi sağlam. Derinlemesine incelenmeli. 0,2 saniyede açılıyor. SD kart kullanıyor, saniyede 3 kare ardarda 100 kare çekebiliyor. 2,5 lcd ekran geliyor. Düşünülmesi gereken gövdelerden fakat biraz daha pahalı... 950$ body












Sony Alpha 100
10,2 mp. Sony teknoloji olarak harika bir noktadan girdi dslr piyasasına. Toz engelleme ve Titreşim engelleme özellikleri gövde ile geliyor. Kaliteli bir gövde. Konica-Minoltayı satın alarak kendi geliştirdi bu makineyi. Bu yılki bütün sony ar-ge sinin yüzde yirmisi dslr geliştirilmesine ayrıldığını duydum. Carl Zeiss te bu makineye lens üretecekmiş. Bekleyelim görelim diyoruz ama hala negatif birşeyler söyleyebilen de çıkmadı bu alet için. Galiba sony güzel bir ürün çıkardı. 18-70 kit fiyatı ülkemizde 1600 kdv dahil.










Olympus E-330



Kompak sayılabilecek bir gövdesi var, Kit ile gelen lens geniş açı işi görebilecek 14 noktasından başlıyor. Lenslerinin hiçte fena olmadığını duyduğum bir marka. Yanılmıyorsam AF nin icatçısı. Şimdede Live LCD ekranı ilk DSLR makinelere sokan marka oldu. Makro çekimleri için çok büyük bir avantaj. Oynar LCD ekran geliyor, makro çekimleri için çok hoş bu özellik. Güzel bir gövdesi var kanımca. Bülent Uzun abimizden maşukiye gezisinde gördüm. Gövdeden sensorun titretilmesi ile tozun engellenmesi bu alette var. Lens çeşitliliği doyurucu olurmu, lensleri pahalı mı gibi kaygılarımız olabilir. Biri çok noise oluşturuyor dedi beni soğuttu bu aletten. Aklımın bir kenarında ama...Vizör kameranın köşe kısmında konumlanmış, sağ gözünü kullananlar için ideal bir durum. Küçük ve karanlık olduğu söyleniyor. ülkemizde 2200 14-45 lens ile, 1200 dolara amerikadan getirtilebilir 14-45 50-150 lens ile birlikte. Toz engelleme özelliği makine açılırken uygulandığından makine 2 sn gibi uzun bir sürede açılıyor.








Canon 400D D-SLR


10,2 mp, 9 nokta AF, 2.5 LCD ekran, Titreşimli sensor ile toz engelleme sistemi ile geliyor. Bir poz eksik pozluyormuş makine. Versiyon güncelleme ile düzeltebilir bu hatayı Canon. 350d nin çabuk aşınan gövdesinden sonra bunun gövdesini merak ediyorum doğrusu. Ama karanlık çekimlerde başarılı bir makine olacağını düşünüyorum kullandığı CMOS sensörden dolayı. Atlanmaması gereken kaliteli bir ürün olduğu aşikar. 714$ amerikan sitelerinde gövdesi.

Bunların dışında k10d yi incelemeliyim. Her özelliği ile canon 30d nin ayarında ve titreşim engelleme özelliği gayet başarılı. Asa performansı sony a100 den bir testte gördüğüm kadarı ile tartışılmayacak derecede başarılı gibi. Ama bunun ile yetinilmemeli. 4 stop ile titreşim engelleme gövde ile geliyor. 10,2 mp, 22 bit lik bir makine.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder