30 Mar 2008

Pentax Lensler (im)

Bu yazıda kullandığım 5 lensten bahsediyorum.
Sigma 17-70 (f 2.8-4.5) Macro
Pentax 50-200 (f 4-5, 6)
Tamron AF 90mm f/2.8 SP
Tamron 500 F/8 Mirror (aynalı) Lens
Sigma 10-20mm


Sigma 17-70 (f 2.8-4.5) Macro
(Türkiye fiyatı 700 YTL / Amazon fiyatı 350 Dolar)
Ben kit lensi yerine ilk olarak bu lensi tercih etmiştim.Kendisinden beklediğim her şeyi üst bir performans ile verebiliyor.Herhangi bir renk kayması da yok. (jpeg çekilen fotolarda sarıya, yeşile bir kayma yok) 1/2, 3 makro özelliği de üst seviye olmasa da en azından bu işe meraklıları yarı yolda bırakmayacaktır.
17mm de 72 dereceyi görüyor. Süper bir geniş açı olmasa da (sigma10-20 mm 103 derece görür, Pentax 12-24 sanırım 90 dereceyi görüyor)
Keskinliği kafi derecede. Her ortamda her zaman kullanılabilecek bir aralık olduğundan evden dışarı çıkarken makineye takılı olan lensim bu.
Ev ortamında ampulle aydınlanan ortamlarda netleme hızı baya iyi. İçinde netleme motoru yok, sanırım bu pentax'ın beceresi. IF(içerden fokus) değil. Makine ile birlikte dengeli bir ağırlık sağlıyor. Biraz MTF grafiklerine baktım photozone.com sitesinde. 17mm de f 2.8 den itibaren yeterince keskin (en en kenarları haricinde). Bu lens en düşük diyafram değerinde daima yeterli kalite verebiliyor (17 -35 - 70 mm testlerinde). Benim jpeg resimlerde renk sapması yok dediğime bakmayın, ince ince fotoğraflara bakıldığında çok iyi lenslerde olmayan renksel sapmalar bu lensin en büyük handikapı gibi görünüyor. Herşeye rağmen alınabilir bir lens olarak dikkatimi çekti. Bu yazıyı yazarken Pentax'ın 16-45 f/4 ün keskinliği biraz daha iyi gözükürken renksel sapmasının çok daha fazla olduğunu gördüm. diyaframın 4 olarak sabit bir şekilde gelmesi f/2.8 den başlayan bir lense göre handikap. Gene sigma'nın 70mm'si avantajıdır. fiyatları yakın olduğuna göre galiba sigma 17-70mm de daha iyi bir seçim gibi. Tabi en iyi alternatif sigma 24/70 f/2.8 sabit diyafram oluyor. En başa çok geniş bir açı koyarsanız bu lens güzel bir devam lensi. MTF leri oldukça başarılı, kardeşine göre daha az bir renk sapması gösteriyor. Tabi en en güzel yanı 2.8 sabit diyaframı bu aralık boyunca bize verebilmesi. Pentax bu aralıkta 16-50 f/2.8 (sabit diyafram) bir lens çıkardı. Doğru dürüst kaynaklarda okuyamadım ama bir yerlerde biraz beğenilmediğini okudum. 700/800 dolar gibi de bir fiyatı var. Parası bol olan alır dener diyelim...

Pentax 50-200 (f 4-5, 6)
Türkiye Fiyatı: 500 YTL (pazarlıkla 400) Amazon Fiyatı 195 Dolar
Pentax’ın kullanıcılarına kıyak yaptığı fiyat-performansı üst seviye olan bir lens bence. Sigma 70-300 ile arasında gidip gelirken bunun ondan daha başarılı olduğuna kanaat getirmiş ve bunu almıştım. Sigmanın artısı fazladan yarım makrosu var. Kullanmadım bilmiyorum kendisini. Ama verilen parayı hakkettiğni bi sürü forumda okudum.

50-200’ün renk ve kontrastı harika
Hızı iyi (k10d nin gövdesinden de kaynaklanıyor olabilir bu)
Fokuslama mekanizması güzel çalışıyor
f 2, 8 ( o zaman sigma 70-200 f 2, 8 tabi ki) gibi bir gereksinim yok ise bu aralıkta zannımca mutlaka tercih etmemiz gereken bir lens. Lens sesli çalışıyor. Çabuk netleme yapıyor. Küçücük, kompak bir yapısı var. Netleme yaparken ve zum yaparken boyu değişiyor.


Bu yazının üstüne photozone.com dan yapılan teste bir göz attım. Bu lensin en büyük kötü yanı olarak merkezde barındırdığı netliği kenarlarda olmaması. (çözünürlük kenarlarda düşüyor) Lensin ortası ile kenarları arasında fazlaca çözünürlük farkı var. Kenarlarda asla arzu edilen kaliteyi yakalayamıyor. f/5.6-11 arası en optimum görüntü kalitesi elde edilebiliyor. Renk sapması yüzde 1 lerde geziniyor. Bu lense alternatif olarak sigma 70-300 Apo Makro / Sigma 70-200mm f/2.8 hsm (sabit diyafram) düşünülebilir. Ben iyi bişi alacağım diye düşünüyorsanız 70-200'ü tavsiye ederim. HSM hızlı ve sesssiz bir motor üstünde geliyor.

Tamron AF 90mm f/2.8 SP
Amazon fiyatı: 489 dolar. (mail ile 90 dolarlık bir indirim alanlara yapabiliyorlarmış, ama kısıtlı bir zamanda birinden getirtecekseniz o prosedür pek uygulanabilir olmayabilir, zaten aylar sonra veriyorlar o parayı...


Çok kaliteli ve keskin bir lens. Renkler çok doğal. Fakat IF özelliği yok. Yani içerden netleme yapmıyor, netleme yaparken boyu uzayıp kısalabiliyor. Bu böcek fotocuları için bir handikap olabilir. (sigma 105 te böyle, hatta yanılmıyorsam pentax 100mm de böyle olsa gerek). En sesli çalışan lensim bu. Işık yetersiz olduğunda flaşsız netleme yapmakta zorlanıyor. Manuel netleme yapmak ise oldukça pratik.

1:1 oranında büyütme yapabiliyor. Sınıfındakilerin en keskini bu deniyor.
Elle netleme yapma halkası ileri itildiğinde Halka boşa dönmeye başlıyor. Makineden netleme yaparken bu konuma getirmemiz kullanımı rahatlatır düşüncesi ile yapılmış. Bence hoş sayılır bu özellik. Ayrıca Manuel netleme yaparken o kadar güzel net alanı belirleyebiliyoruz ki, elle yapılan netleme şaşmaz bir şekilde oluyor.

Pentax k10d gövdesi ile birlikte ışık şartları biraz az ise netleme bence çok başarılı değildi. Focus en baştan gidip geliyordu. Bunun de çözümünü Full ve Limit diye bir düğme koyarak çözmüşler. Portre ve Makro için netleme alanını bu limitteyken ikiye bölmüş oluyoruz ve netleme çok daha hızlı gerçekleşiyor. Bu sorunlu olan netlemeyi bir kaç kat hızlı hale getirmiş. (ışık şartları iyiyken pek bir problem yok)

Genel olarak değerlendirirsek kesinlikle verilen parayı hak eden bir lens. Sınıfındaki en keskin lens olduğu söyleniyor. Keskinliğini ben de çok beğendim. Renkleri de güzel. Ama böcek çekmeyi düşünenler IF olan sigma 180 i düşünebilirler.
Diye yorumlarımı sıraladıktan sonra photozone.com un testlerine bir göz atalım... F/2.8 de mükemmel çözünürlüğe yaklaştıktan sonra 1 kademe diyaframı kıstığınız an mükemmel çözünürlüğü veriyor. Kenarlarda ve gövdede neredeyse aynı çözünürlüğü yakalamış. Bu çok çok iyi lenslerin ancak başarabileceği bir özellik. f/11 den sonra çözünürlük biraz düşsede asla iyi den aşağı düşmüyor(f/22 de)... Renksel sapma %0.4 lerde tüm diyafram aralıklarında. Üç handikapı dışında (sesli, ışıksız ortamda fokusu problemli, boyu uzayıp kısalıyor) optik olarak mükemmel bir lens. Alternatif olarak Pentax 100mm f/2.8 ve Sigma 105 f/2.8 düşünebilirsiniz. İlla IF olsun diyorsanız tek seçenek Sigma 180mm makro gözüküyor.

Tamron 500 F/8 Mirror (aynalı) Lens / Fiyatı: 300-400
dolar

Çoğumuzun belki böyle bir lensten haberi yok. 500 mm olan bu lens
çarpan ile birlikte 750 lik bir lens gibi oluyor. Sabit f/8
diyaframı var. Işık düşükse çekim zor olmasına neden olabilir. İçinde ayna kullanıldığı için lens oldukça kompak,
küçük bir lens. (sanırım ayna sayesinde ışık objektiften bir kaç sefer geçmesi
sayesinde küçük olması sağlanmış). Manuel facus. Modern makinelerde iso
elimizin altında olduğundan ayrıca bizim makinenin sr mekanizması
gerçekten iyi çalıştığından kullanımı klasik slr e göre oldukça
basit hale geldi. Bir handikapı şu: manuel facus. bu grupta sadece
minoltanın auto facus lensi var. Buna benzer olarak opteka 500,
samyang 500, sigma 600 aynalı lensleri f/8 diyaframla mevcut. Ne
yazık ki tamronu bulmak oldukça zor. Manuel facusu yapmak başta
oldukça zor. Sanırım bizim makinenin vizörü değiştirilebiliyor.
Netleme continus ta kullanılmasını tavsiye ederim, obje odakta olduğundan merkezden ışıkla ayrıca sesle uyarı yapıyor. Genelde -1 poz düzeltmesi ile doğru sonuçlar veriyor.

Lensi makineye taktığınızda en başta f-- hatası alıyorsunuz. çalışabilmesi için custom menüde Using aperture ring'i (diyafram halkasını etkin kıl) permitted (kullanılabilir) hale getirmeniz gerekiyor. Makineyi kapayıp açtığınızda kaç mm olduğunu soruyor lensin 500 giriyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. (bu sarsıntı engelleyici için soruluyor)

500mm olan bu lens yarım kiloyu geçmeyen ağırlığı ve diğer 500mm lenslerin üçte biri uzunluğu ile çok çok öne çıkıyor. bizim makineden gelen sarsıntı engelleyici mekanizma sayesinde 1/100 lerde bile neredeyse kayda değer netlikte fotoğraf çekebiliyorsunuz. kendi elimize göre gerekirse isoyu ne kadar artması gerekiyorsa arttırarak pozlama süresine göre düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz. bu lensi bulabileceğiniz tek yer ebay.


Sigma 10-20mm:
Bu lensi almadan önce Pentax'ın 12-24'ünü baya baya düşünmüştüm. Daha geniş açılı olması ve fiyatının da etkisi ile bunu tercih ettim. 470 g ağırlığında ve 103 dereceyi görüyor, 77mm filtre çapına sahip. Bazı çeken arkadaşlar 10 derecede köşelerde kararma yaptığı gerekçesi ile 11-12 derecelerde kullanılmasını tavsiye etmişler. Ben bu hatayı belirgin bir şekilde göremedim. K10D de kullanabileceğiniz balık gözü olmayan en geniş açı lens bu. Testlerde bir geniş açı lens için oldukça tatminkar sonuçlar elde etmiş. F 5,6 başta olmak üzere F4 ve F8 en keskin görüntüler verdiği diyafram aralıkları. Fiyatı da düşünüldüğünde geniş açıyı sevenlerin kaçırmaması gerektiği bir lens.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder