27 Şub 2010

Taşınmış Numaralar Hangi Operatörde


Numara taşıma Turkcell'in tüm ayak sürümelerine karşı nihayet Türkiye'de de hayata geçti. Ve numalarımızı taşıdık.

Rekabet işe yaradı ve artık daha ucuza konuşabiliyoruz. Süresiz konuşmalar, binlerce sms'ler havada uçuşuyor. Fakat hala benim bir beklentim gerçekleşmedi.

Son kullanıcı olarak operatörler arası konuşmanın bedelinin operatör içiyle aynı olmasını bekliyordum, ama olmadı. Bunu Turkcell'in uyanıklığına borçluyuz sanıyorum. Peki Turkcell bunu nasıl yaptı?

Numara taşıma düzenlemesini BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yaptı. Bu uygulama gerçekleştirilirken Turkcell uyanıkça bir şekilde BTK ya bir şeyi diretti, bunu da son kullanıcının yararına yaptığını iddia etti. Buraya dikkat: Kendi operatörümüzdeymiş gibi numarası olup başka bir operatöre numara taşımış kişiyi ararken önce "bibibiiiiiipp" gibi bir sesi duyduktan sonra telefon çalmaya başlıyor. Bu numaranın taşınmış olduğunu gösteriyor. Mesela 532 Turkcell'isiniz ve Ve 536 Vodafone numarası arıyorsunuz. Önce bu farklı sesi duyuyorsunuz sonra telefon çalmaya başlıyor.

Mesela bizbize'yi kullanıyorsanız bu kişi farklı bir operatörde olduğu için daha kısa konuşarak kendinizi güvenceye alıyorsunuz. Peki mesela vodafone'dasınız 536'lı vodafone'yi aradığınızda, o ses var mı, yok. Peki 536 Turkcell numarasını gene Vodafone'den arasanız olsaydı o ses gene olmayacaktı. Yani Vodafone'da olup, operatör içi özel bir konuşma tarifeniz var ise numarasını sizin operatöre taşımış kişiden haberiniz olmayacak. Operatörünüzden başka operatöre taşınmış numaralardan haberiniz oluyor ama sizin operatöre taşınandan haberiniz olamıyor.


Eğer son kullanıcı düşünülerek bu ek garip ses eklendiyse numara taşıma göz önünde bulundurulmamalıydı. Numara ne olursa olsun, aradığım kendi operatörüm dışındaysa bu garip sesi duymalıydım.

Çoğu kullanıcının Turkcell'i olduğunu ve numara taşımanın aslında Turkcell'in işine gelmediği biliniyor. Bu ses özellikle Turkcell abonelerini korumak için konulduğu düşünülebilir. Ama ben daha kötüsünü düşünüyorum. Bu ses sayesinde biz son kullanıcılar karşıdakinin numara taşıyıp taşımadığına dikkat etmeye çalışıp, gene bizbize gibi dış operatörleri az aratan tarifelere tevessül edebiliriz. Biz bunlara dikkat ettikçe operatörler arası konuşma ücretleri yüksek kalmaya devam edecektir. Gene böyle bir bilgilendirme sesi olmasa 1-2 ay yüksek fatura ödeyen abonelerden mesela bir emekli Askeri Hakim dava açabilecek ve operatörler arası ara bağlantı ücretini minimize edecek ve biz son kullanıcılar bir operatör seçerken integral ve türevle uğraşmadan sadece fiyat/kalite çizgisine dikkat edecektik.

Bence o bibibiiiiiip sesi olmamalı.

Turkcell reklamlarında hep bir kalite ve prestij vurgusu yapıyor. Yani Turkcell kullanmak bir ayrıcalık gibi sunuluyor. Artık Turkcell her ne kadar çok iyi olduğunu iddia etse de biz son kullanıcılar bizim fark edemediğimiz bu kalite farkı için yüksek bedeller ödemek artık istemiyoruz. Benim nisan'da nihayet Turkcell'e verdiğim 18 aylık taahhüt'üm bitiyor ve numaramı taşıyabileceğim :))

BTK'nın kendi sayfasından merak ettiğniz bir numaranın hangi operatörden hizmet aldığını sorgulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder