20 Mar 2007

Pardus'u (Ulusal İşletim Sistemi) niye SGK provizyonda kullanamıyoruz?


Pardus, TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde yürütülen bir işletim sistemi geliştirme projesidir. Pardus açık kaynak kodlu ve GPL (GNU Genel Kamu Lisansı) ile dağıtılan bir özgür yazılımdır.

Özgür yazılımlar kullanıcılarına diledikleri gibi çalıştırma, çoğaltma, inceleme ve değiştirme, ve yeniden dağıtma özgürlüklerini koşulsuz olarak verirler. Bu özgürlükler sayesinde kapalı kodlu ve sahipli yazılımlara göre daha fazla güvenlik, esneklik ve tasarruf sağlarlar.

Pardus 2007, proje kapsamında 18 Aralık 2006 tarihinde yayımlanan işletim sistemi sürümüdür. Tek bir CD ile kısa sürede ve kolayca işletim sistemi ve çok sayıda yazılım paketi sisteme kurulur, hızla ve kolayca üretken hale gelinir.

Pardus kullanmak için nedenleri merak ediyorsanız burada bazı yanıtlar bulabilirsiniz. Pardus 2007'nin size neler sağlayacağını görmek için bu sayfadaki ekran görüntüsü ve videolara göz atabiliriniz.

(Kaynak: www.pardus.org.tr Pardus resmi sitesi)

Benim pardus deneyimlerim: Evdeki masaüstü bilgisayarıma ve ibm-r40 bilgisayarıma kurdum. Kurulduğunda tüm donanımlarımı tanıdı her ikisinde de. Her türlü gerekli yazılım kurulu geldi. Normalde Wndows işletim sistemini kurduktan sonra saatlerce kurmam gereken gerekli yazılımların benzerleri zaten kurulu olarak geldiğinden kurduktan sonra doğrudan bilgisayarı kullanmaya başladım. Kurmak istediğim ek yazılımların kararlı sağlam sürümleri kütüphanede mevcuttu, onları çift tıklamam ile internetten indirilmesi ve kurulması bir oluyordu. Laptopum bir kaç dakika içinde kablosuz olarak internete çıktı. Her yazılan yazının her noktada dil denetimi yapıldığından yazdığım mailler, yazılar dil kurallarına uygun bir şekilde yazılmasına işletim sistemi yardımcı oldu. Gerek kurulumu, gerek kullanımı çok kolay. Yıllarca Windows kullanmış üzerine onlarca kitap okumuş, Windows kurdu olmuş biri olarak şunu söylemeliyim: Pardus'ta ortama kullanıcının gereği olan işleri her kişi kullanım kolaylığından dolayı sezgisel olarak kendi yapabiliyor. Yaygınlaşırsa herkes çok rahat her türlü sorunu halledecektir. Ayrıca bu işletim sisteminde sistemi göçerten Virüs sorunu da yok.




Genel sağlık sigortasında ki son gelişmeler ile internette provizyon için ağırlıklı olarak hastane, eczane ve optikçilerin bulunduğu grup Emekli Sandığı'nı provizyon programının modifiye edilmiş versiyonunu kullanmakta. Microsoft-Java destekli olan bu programlar ne yazık ki sadece Windows işletim sisteminde çalışabiliyor. Javanın gerçek yapımcısı SUN Java tercih edilse, veya başka bir dil tercih edilse işletim sistemi platformlarından bağımsız bir program elde edilecek ve her türlü işletim sisteminde bu program kullanılabilecekti. Yani Windows, MacOs-X, Pardus ve diğer tüm işletim sistemlerinde Sgk yazılımı kullanılabilecekti. Türkiyede 20000'i aşkın eczane (sayısını bilmediğim hastane ve optik) Windows kullanmaya mahkum edilmiş durumda. Pardus ve diğer platformlara uygun hale getirilmesi eğer birine uygun olarak üretilecekse Ulusal işletim sistemimiz Pardus'a uygun üretilmesi daha mantıklı değil mi? Bu programda devlet tarafından geliştirilen ulusal işletim sistemi olan Pardus yerine Microsoft firması'nın yanında bir tutum tercih edilmesi de ilginç. Çünkü Microsoft yetkilerinin TEB'e gönderdiği bir yazıda eczanelerin artık bütün lisanslarını tamamlaması yoksa yakında bunun eczanerin başına dert açacağı yazılmış. Böyle bir yazı yazabilmelerinin bir nedeni de zaten Microsoft ürünlerini kullanma zorunluluğumuz. Hem bedava, hem ulusal, hem kararlı, hem daha gelişmiş, hem gerçekten Türkçe bir işletim sistemi dururken yerine başka bir işletim sistemi özellikle tercih edilmiştir. Sgk provizyonunda en azından ulusal işletim sistemini de kullanabilmemiz hem onun gelişmesi, hem rekabet, hem ülke ekonomisi için gereklidir. Bir Windows işletim sistemi 100$ civarındadır. bir eczanede artık ortalama 3 bilgisayar olduğuna göre en azından birde Ofis programı kurulu olduğuna göre (300$) toplam her eczanede 600 dolarlık bir lisanslama ücreti gerekmektedir. Ayrıca her 4 yılda bir bu programlar atıl duruma gelmekte yenilerini almamız gerekmektedir. Herşeyin başında giden milli servettir. Hem devletin, hemde özel şirketlerin Pardus kullanmasına destek verilmesi devlet tarafından sağlanan her türlü internet yazılımının işletim sisteminden bağımsız yapılması gereklidir. Bir devletin sağladığı program bir sisteme uygun yapılıyorsa kendi işletim sistemine uygun yapılması daha doğrudur.

Ecz Fatih Mazı
fatih@eczanefatih.com

Bu taslak yazıyı İstanbul Eczacı odasına ve ulaştırabildiğim yetkili etkili herkese yollamaya çalışıyorum. Sizin de böyle tanıdıklarınız var ise yollayın arkadaşlar. Tabi bu maili Maliye Bakanlığı, SGK başkanlığı,Sağlık Bakanı ve Başbakan'a da ulaştırmak gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder