26 Ara 2005

piyanist

güzel bir film, kostümler olsun vs çok çok iyi. ama belgesel gibi. çok çok iyi bir senaryosu yok. Aynı konunun işlendiği 'HAYAT GÜZELDİR' filminin yanında vasat kalıyor. (hayat güzeldir kaçırılmayacak bir film mutlaka izlenmeli)
Gerçek bir yaşam öyküsünden yola çıkarak çekilmiş. Roman polanski kendiside polanyalıdır ve alman esir kamplarında kalmıştır 10 yaşlarında iken. bu açından kendi hayatı ile paralellik gösterir.
Hazır adı geçmişken bu yönetmen 13 yaşındaki kız ile ilişkiye girmekten dolayı amerikada 50 yıl hapis istemi ile yargılanmış ve suçlu bulunmuştur. bu süreçte bir ara dostu Jack Nicholson'un evinde gizlenmiş ve amerikadan kaçmıştır. (sanırım hala gidemiyor). Bu olaydan sonra fransaya yerleşmiş ve orada o zamana kadar en pahalı fransa filmini Nastassja Kinski (henüz 17 yaşında iken) çekmiştir.
Yeri gelmişken söylemeden edemiyeceğim herhalde bir halkın mağduriyeti denince sadece dünyanın aklına nazilerin yahudilere yaptıkları gelmektedir. avrupanın ortasında yapılanlar (bosna hersek), filistinde, rusyada cecenlere yapılanlar hiç ama hiç kimsenin gözüne batmıyor. (3 büyük film var bu konuda hepside bolca ödül almış ses getirmiş, dahasıda vardır; schinlerin listesi, piyanist, hayat güzeldir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder