20 Kas 2006

Evde Sinema Keyfi

burada evde sinema için nasıl bir donanımla zevkli sonuclar alabileceğimiz tartışalım.paylaşımcı bir başlık olması dileğiyle...


OYNATICILAR

...ilk önce nasıl bir medyayı oynatacağımız önem kazanıyor.ben dvd, divx, vcd oynatıcı olarak size tek ve basit bir öneri sunabilirim. adıda vestel slim dvd divx player. sorunsuz ve kaliteli bir ürün. divx leri sorunsuz oynatabildiği gibi yeni çıkan görüntü formatlarını destekleyebilecek şekilde tasarlanmıştır. sessiz çalışır....
tv outlu laptop...bunun dvd oynatıcılardan aşağı kalan hiç bir yanı olmadığı gibi artı olarak yeni çıkan görüntü formatlarını sorunsuz desteklemek gibi bir durumu var. eğer film zevkinin sorunsuz olmasını istiyorsanız ekran kartının kendi belleği olmalıdır. ayrıca ekran kartları ati ve nvidia olarak iki markadan ibarettir genellikle. ati alırsanız donanım direk olarak tv ye görüntü çıkarabilmektedir. ekran kartınız eğer nvidia ise tvtool diye bir harika programdan faydalanmanız gerekir. bu programda görüntünün tvye aktarılabilmesi için herşey düşünülmüştür.
divx oynatıcı alırken nelere dikkat etmeli.1 görüntü ve ses kalitesinin iyi olması.2 oynatıcağı video için garip sınırlandırmalarının olması (yok çözünürlük böyle olacak, yok uzunluk bundan uzun olamaz)3 sessiz çalışması4 xvid formatını da sorunsuz destekliyebilmesi5 altyazı yı türkce olarak ve sorunsuz desteklemesi6 yeni çıkan görüntü formatlarını uyumlu güncellenebilecek şekilde geliştirilmiş olması...

ben ibm ile görüntü aktarımında problem yaşamıyorum. ama bu benim kullandığım arayüzden kaynaklanıyor. (ati arayüzünün marifeti) yani benim bilgisayar ve diğer ekran da ayrı ekranlar gibi kullanıyor bilgisayarım.
hoş nvidia da tvtool ile de problem yaşamadım. ama ilk tv aktarımı tecrübelerimde baya baya problem yaşamıştım. (körleme yapma filan, doğru programlar ile iyi sonuca varılıyor
bilgisayardan görüntü aktarımında kablo aktarımında önemli olan mümkünse ara dönüştürücü kullanmamak. ben s-video yu mesela skart girişte kullanmıyorum. s-video girişi olan bir tv ye aktarıyorum sadece. dönüştürücüye mümkünse iş bırakmamak lazım. (ciddi kalite kayıpları hatta siyah beyaz görüntü olabiliyor. tabi bunu dönüştürücünün kaliteside etkiliyor)
e bu kadar uğraşın sonucunda sonuc mükemmel oluyor hali ile.
vestelin divx playeri hakkında hiç kötü duyumum olmadı. Ben philips 3010 kullanıyorum. Ibm laptopun ses çıkışından daha kaliteli ses, görüntüsünden daha iyi görüntü elde ettiğimi söylemeliyim. Ama hızlı ileri sarmalarda alt yazıyı unutuyor. Filmin adının alt yazı adı ile aynı olmasını istiyor. Alt yazı adı çok uzun ise iki cd lik filmlerde tek bir dvd ye kaydetmişseniz siz ikinci filmi izlerken, birincinin alt yazısı oynayabiliyor, alt yazı ve film adlarını kısaltarak dvd ye kaydetmek gerekiyor. Onun dışında çok iyi bir alet. İnternetten türkçe güncelleştirmesini kurmayı unutmayın.

SES SİSTEMLERİ

ses sistemleri özellikle aksiyon filmlerinde önem kazanır.ses sistemi olarak secenek oldukça fazladır. ve çok makul fiyatlardan milyarları bulan fiyatlara kadar pek çok seçenek vardır.
hatta dvd player'i direk tv ye bağlayarak en basit ses sistemini kurmuş oluruz.
bu tür sistemler 2, 2+1, 4+1, 5+1, 6+1 hopörlerden oluşabilir.
bu tür sistemlerin çıkış gücü, bas ve tiz üretme kalitesi. bunları kontrole ne kadar izin verdiği çok önemlidir. çıkış gücü olarak anlık çıkış gücü asla ölçüt olmamalıdır. sürekli olan çıkış gücü önemlidir.
ayrıca sistemin ürettiği gürültüde önemlidir. bu tarz sistemlerin bekleme konumunda tamamen sessiz olabilmesi önemlidir. yoksa her zaman ses kirliliği ile karşı karşıya kalabaliriz.
2--> stero sistem. iki ayrı birbirinden bağımsız hoporler söz konusudur. sağ hoporler ve sol birbirinden bağımsız ses üretebilir.2+1--> stero sisteme bas üretecek bir hoporler etkilenmiştir. bu tars sistemlerde büyük hoporler genellikle ahşaptır ve odanın zemine konması gerekir.
4+1, 5+1, 6+1 ses sistemleri. bu tür sistemler çevresel, veya tam olarak 3 boyutlu ses üretebilirler.
tabi hoporler sayısı arttıkça odadaki kablo karmaşası artacak. bunların kurulumu zahmetli olacak ve taşınmaları oldukça zorlaşacaktır.
pek çok filmde de çoklu hoporlerlere ihtiyacınız olmayacaktır. bu nedenle odanız müsaitse ve aksiyon filmleri seviyorsanız çoklu hoporlerleri tercih ediniz. yoksa kesinlikle 2+1 tavsiye ederim.
hoporler hususunda deneyimlerim şunu gösterdi. genel olarak pahalı sistemlere gerek yok. creative veya philipsin pc ler için ürettiği 2+1 veya 4+1 5+1 6+1 sistemleri çok rahat işinizi görecek, sizi şaşırtacak performansa ve fiyata bulabilirsiniz. ayrıca bu tür sistemler 50 m2 lik bir salon için doyurucu ses üretebilmektedir...
philips tercih edilebilecek sistemler
creative sistemler
bu sistemlerden 2+1 ve üstü olanlar çok iyi fiyat performansa sahiptir...
selam ve sevgiyle

GÖRÜNTÜ BİRİMİ -PROJEKSİYON CİHAZLARI
evde sinema için bence en en önemli ve en pahalı parçası görüntü birimidir. ses sistemlerine vermek istemediğim parayı görüntü birimlerine rahatlıkla verebilirim.
bu işin de en iyi yapan ve tuzlusu ne yazıkki projeksiyon cihazları. bir projeksiyon cihazına dvd veya bilgisayar bağlamak mümkündür. ayrıca yeni geliştirilen bazı elektronik parçalar tv izlenebilmesi için gerekli donanımı sağlıyor.
projeksiyon cihazları tepe göz mantığı ile istediğiniz görüntüyü perdeye veya duvara yansıtabiliyor. kaliteyi etkileyen diger görüntü birimlerinde pek önemi olmayan oda ışık düzeyi bu sistemlerde çok önem kazanabiliyor.
en uygun şartlar lambası yüksek güçte olan bir sistemi mümkün olan en karanlık yere kurmaktan geçiyor.
projeksiyon cihazları şu ara 1 milyar düzeyine kadar indi. kaliteli markalar 800 dolar veya avro dan başlıyor. fakat bu kadar makul sayılabilecek fiyatlarına rağmen bir nedenden dolayı hala çok tercih edilemiyorlar. her projeksiyon cihazı ile gelen lambanın belirli bir süresi var. ve ondan sonra yeni lamba almanız gerekiyor. bu süre 2000 ile 5000 veya biraz daha fazlası kadar olabiliyor. bu marka ve modele göre değişiyor. bu lambaların fiyatı da 200 avrodan başlıyorki oda kayda değer bir bedel.
Kontrast oranı ne kadar yüksekte renkler o kadar gerçeğe yakın demektir.
projeksiyonlar iki ayrı teknoloji ile üretilirler genelde DLP , LCD
DLP
• Daha küçük boyutlar • Yüksek Kontrast
LCD
• Işığın daha efektif kullanılması • Daha keskin görüntüler
DEZAVANTAJLAR
DLP
• Daha az doygun renkler
LCD
• Görüntü piksellerinin daha fazla algılanması • DLP projektöre göre daha büyük boyutlar
bir projeksiyon cihazı alacaksanız
1 aydınlık ortamdaki resim kalitesi (ışık gücü ve kontrast etkiler)2 birlikte perde gelip gelmediği3 lamba gücü ve ömrü4 verebildiği contrast (keskinlik)5 var olan donanımlarınız ile uygunluğu (ses veya görüntü üreten birimler)6 renk performansını ve parlaklığı7 çözünürlüğü
önem kazanıyor.
internette bazı siteler kendi projeksiyon sistemlerinizi nasıl kurabileceğiniz bile anlatılıyor.
eğer paranız yetiyorsa dlp teknolojili sony ve nec (tabi lamba ömrü uzun olan) cihazları gönül rahatlığı ile alabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder