15 Ara 2006

Pardus: Ulusal İşletim Sistemi

Tubitak Uekae nin bünyesinde Türkiye'nin dört bir yanında bu işi yapabileceklerine inanılan kişiler toplanarak 2004 teknik ekip kurularak Aralık 2005 te kullanılabilir ilk sürümünün ortaya çıkmış ulusal işletim sistemidir. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiş Linux mimarisi üzerine kuruludur.

Tamamen ücretsiz bir işletim sistemi. Cd den kurulmadan çalışan cd si ile bilgisayarımı açtım. IBM R-40 model Laptop ve 3 senelik masaüstü pcde denemeler yaptım. Her iki sistem sorunsuz olarak ekran kartı-ses kartı-ağ kartı-kablosuz ağ kartı- monutör'ü tanıdı. İnternete çıktı. Kendi anında sohpet yazılımı ile msn'e bağlanıp kullanabildim. Açılması 4-5 dakika sürdü. Open ofis ile excel, word belgelerimi sorunsuz açtım kullandım. Bilgisayarların sabit sürücüsüne bağlandım, mp3 çaldım. Divx, Xvid, Ac3 codekli bütün medya dosyalarını sorunsuz oynattı. Windowsun bu hale gelebilmesi için kurulduktan sonra bir saate yakın program kurmak gerekir. Tabi bu haliyle evde deneyip, stabilizasyonunu gördükten sonra işyerinde kullanma fikri doğdu. 18 Aralık 2006 da pardusun yeni sürümü doğuyor. Ulusal işletim sistemi yaygınlaşırsa, ülke olarak ciddi tasarruflar sağlayabiliriz.

Görsellik açısından kesinlikle Windows XP den daha başarılı. Bu kadar kısa sürede açılan ve yalnızca cdden çalışan bir işletim sistemi olması, hardiski görmesi, usb belleği tanıması onu aynı zamanda mükemmel bir kurtarma cd'si de yapıyor. Ayrıca bu sürümle bir kaç saniye içersinde kablosuz internete bağlanabilmem beni en çok şaşırtan mesele oldu.

Umarım yaygınlaşır.

http://www.pardus.org.tr/ adresinden gelişmeleri takip edip, güncel sürümü indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder