29 Mar 2007

Nasıl ve ne zaman koşmalı?


Koşmayı spor olmasının yanında bana moral olarakta çok iyi gelmesinden seviyorum. Kendi tecrübelerim ile size bazı koşma önerileri yazayım dedim.

Eğer sabah koşacaksanız kan şekeriniz düşük olduğundan bence kesinlikle hem hazmı kolay, hem de şekerinizi yükseltecek bişiler yiyin, En az yarım litre su için. Eğer taşıyabiliyorsanız yanınıza su alın. Koşarken akciğer durumunuza göre adımlarınız ile nefesinizi aynı ritme getirin.

Öğlen koşacaksanız, kahvaltı yaptıysanız bu sizin şekerinizi yeterli seviyede tutacaktır zaten. Bu nedenle benim tercih ettiğim bir vakittir. Öğlen koşmanın bir sakıncası 12-13 arası aslında kronobiyoloji açıdan biraz insanın enerjisinin düşük olduğu bir vakittir. Buna rağmen koşabiliyorsanız pek problem değil. Nitekim ben koşuyorum.

Akşam koşusu: en iyi saat ikindi 16 sırası. Öğleden sonra ikinci zirve denen vakit. Öğlen yemek yendiyse yeterince sindirilmiş ve kan şekerinde neden olduğu enerji devam etmektedir.

22 koşusu. Bazen çok yediğimde tercih ettiğim vakit. Hem uykusuzluğa neden oluyor. Hem de özellikle sabah koşmasına göre daha yararsız. Sabah koştuğunuzda tüm gün o koşunun verdiği vucudun aktif hali devam ediyor ve dolayısı ile daha çok enerji harcatıyor. Akşam koştuğunuzda ardından birde yatıyorsunuz. Hem vucut ritmi hemencecik yavaşlıyor, hem de hızlı hali yavaşlayana kadar uykusuz kalıyorsunuz.

Kronobiyolojik açıdan en iyi saatler sabah 8 veya ikindi 16 saatlerinde koşmak için. Yemek olarak koştuğunuz günler özellikle koşudan 3 saat önce yemek yemeyi kesmenizi öneririm. Koşmak tümden yararlı bir sporda değil, doğru yapılması gerekir. Eğer açken koşarsanız vucudunuz heryerinden kas eritebilirsiniz buna kalp kası da dahil. Tokken koşmayın zaten, anormal rahatsız eder. Özellikle gaz yapan şeyler yendiği gün hiç koşmayı denemeyin. Koşarken kalp ritminizi kontrol etmekte fayda var. Şöyle bir formül var (220-yaşınız) kalbinizin maksimum atabileceği rakam. Bunun yüzde ellisi ile yüzde yetmiş beşi spor yaparken olması gereken kalp ritmi. 30 yaşında biri için (220-30) * 75/100 = 142 kalp en fazla bu kadar atmalı. En az 95 atmalı. Fazla zorlarsanız kalp büyümesine neden olabilir. Ayrıca gün aşırı koşmak daha doğru. İyi ve doğru koşmalar...

1 yorum: