24 Eyl 2007

Manhattan (1979)

Muhteşem güzellikte oldukları zaman diane keaton ve meryl streep. özellikle de merly streep... Bu film Woody Allen'ın yazarlarından biri olduğu ve yönettiği bir film. Aynı döneme ait iki film daha izlemiştim. Benzer şekilde aile evlilik içi ve dışında ki ilişkileri sorgulayan, ilişkilerde garip varvasyonları içeren filmlerdi. Filmlerde genellikle kendini oynuyor hissine kapılıyorum. Zeki, entellektüel, karamsar, narsist fakat bunları eleştiren komik fakat pek gülmeyen adamı canlandırıyor. Yaptığı esprilerin hepsinin komik olduğunu söyleyemem. Daha çok: adam neyi düşünmüş dedirtiyor film içindeki diyalogları. İzlerken tek haraketli şey insanların bir ilişkiden vazgeçip diğerine geçmesi ve en sonunda mutsuz ve tek kalan Woody. Bazen bunları sorgulayan ve en sonunda toplumun zor kabul edebileceği bir şeyi gerçek hayatta yapan yani övey kızı ile evlenen Woody nin buna zemin aramaları mıdır bu filmler diye düşünürüm.

İngilterede ardarda çektiği üç yeni filmden ilk ikisi bir8 cinayetin çevresinde geçiyor. (diğerini izlemedim) Biri yine ilişkileri sorgularken, diğeri genç bir gazetecinin serüveni gibi. Ama eskilerden biraz ayrıldığı aşikar.

Filmin konusu: Woody 17 yaşında sevgilisi olan birini canlandırıyor, tv için komik bişiler yazan bir adamcağız. Bir arkadaşı var, evli, karısı ve güzel bir sevgilisi var. Woody nin eski eşi ise kocasını anlattığı bir kitap üstünde çalışıyor ve artık lezbiyen. (tipik bir karışık ilişki sendromu) Arkadaşı bir ara sevgilisinden ayrılacak, Woody genç kızı bırakıp arkadaşının sevgilisine aşık olacak, bu yeni sevgili ardaşına geri dönecek, Woody eski genç kız arkadaşına dönmek isteyecek ama o Londra'ya gitmek üzeredir. Film işte bu karmaşık ilişkileri içeriyor. Kafada sorular, açılımlar yaratırken bunları belki de bize biraz sempatik mi gösteriyor. İlişkilerde önemli olan sevgi mi, aşk mı, bağlılık mı, yoksa akşam nerde kaldığınımız mıya getiriyor. (bana göre değil bu karışıklık)

Sonuç olarak alışmaya sevmeye başladığım bir tarzı var bu kendini beğenmiş yaşlı adamın. Bu film de gayet iyiydi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder