11 Kas 2007

Uyusam mı acaba?


Yatak odasına girdiğimde bir baktım halı su olmuş. Malum şu an dışarda yağmur yağıyor diye saf saf düşünürken pencerenin kapalı olduğunu fark ettim. En istemeyeceğim şey oldu sanıyorum, gecenin bir yarısı kaloriferin su damlattığını fark ettim. Küçük şokun ardından banyodaki mavi çamaşır leğeninin geçici bir çözüm olabileceğini düşündüm.
Şimdi asıl sorun şu, bu 10 litrelik leğen ne kadar işimi görür.

Elimizdeki veriler
15 saniyede 13 damla akıttığına göre..
(20 damla 1 cm^3: okul verdi bize bu bilgiyi)
(1 litre 1 dm^3 yani 10*10*10=1000 cm^3: orta okulda sular seller gibi bilirdik...)
Leğenim 10 litre su alıyor...
------------------
dakikada 52 damla
saatte 3120 damla = 156 cm^3
Leğen 10 litre yani 10.000 cm^3 bana buharlaşmayı hesap etmesem dahi 64 saat verebilmesi lazım. Tabi su buharlaşması belli bir süre sonra dengeye gelecektir ve su buharlaşamayacaktır. Buharlaşmanın devam edebilmesi için pencere açsam sorun olmazdı ama bu yağmur ve soğukta olası değil. Hoş musluğu kıstığım için muhtemelen o kadar su akmayacaktır ama iki tarafında musluk olanlardan değil. Bu nedenle ters basınçla su akabilir. Güvenilir bilgi hiç değil. Ayrıca musluk kısıldığı için oda soğuduğundan olası su buharlaşması da az olacaktır. Ama 3 günü sorunsuz çıkaracağını düşünebiliriz. Yapılan kaba hesaptan bu leğenle bile yaşamayı, kışı böyle geçirmeyi bile düşünebilirm. Öyle kapıcıyı evime sokma düşüncesi hoşuma gitmiyor.
Banyodaki leğen belki geçici - belki kalıcı bir çözüm olacak, ama asıl sorumun cevabı ortada: bu damlalar herhangi bir sebepten sıra dışı büyüklüğe sahip değilse, borulardaki basınc artarak dakikada daha fazla damla akmasına sebep olmayacak ise şu an bilgisayarın başında boşuna vakit kaybediyorum.
İyi geceler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder