22 Oca 2009

Hira Mağarası'ndan Mekke


Yandaki fotoğraf Nur dağında Hira Mağarası'nın ağzında tan yeri ağarırken tam da Cebrail A.S.’nin vahyi getirdiği rivayet edilen yerden çekildi. Her yerde fotoğraf çekmek yasak olduğu için kompakt makinemi çantada gizleyerek taşıyordum. -Talihsizlik- yasak olmayan tek yerde DSLR'mi almamışım, bu fotoğrafı kompakt ile çekebildim. Dine hiç bir eklentiden hoşlanmayan Arabistan yönetimi Nur dağını kendi haline bırakmış. Görünen o ki azap ayetlerinden korkan bir büyük çoğunluk Müslüman kardeşimiz Nur dağına 1500 sene sonra "çöp dağına" çevirmiş. Orada tek bir ağaç yakalamışlar her yerine bez bağlamışlar. Neyse...

Karşıda görünen ışıl ışıl olan yer Mescidil Haram, yani Kabe'nin bulunduğu kıblemiz olan cami oluyor. Adının içinde aynı anda avlusu da dâhil edilince 2.000.000 insan namaz kılabiliyor. Her yerinde zemzem olduğundan zemzeme doyuyorsunuz. Tertemiz 24 saat içinde kalmak mümkün, uyumak vs mümkün. İnsanı gerçekten etkiliyor. 145 m2, küp şeklinde, duvarları granitten, tavanı tahtadan kutsal mabedimiz.

Yanda çok yüksek çirkin bina "Zemzem Kuleleri" Türk kalesi olan Ecyad kalesinin yerine kurulmuş.

Onun hemen yanındaki ve neredeyse her odasından Kâbe’yi gene görebilen Hz. Ebu Bekir'in evinin 1994 te yıkılması ile yapılan Hilton. Yanında İnternational Otel, En yakında azıcık görünen ise Yıkılmak Üzere olan Kralın Sarayı. Kral Safa-Merve tepelerinin genişleme çalışmaları için kendi sarayını bağışlamış.

Şu an Zemzem kulelerinin, Sefa ve Merve tepelerinde olan inşaatlardan dolayı fazlası ile toz duman içinde de olsa etraf tek başına Kabe görmeye değer.

Arabistanlıların Türk'lere ters, gıcık bi davranışına rastlamadım. Pek çok dindaşlarımızın olduğu halde herkese kucağını açabilen yegâne millet diyebilirim. Hz. Ebubekir'in bile evini yıkabildiklerine göre yıkamayacakları şey yok, tarihe karşı sorumsuz bir millet. Mekke'de Kâbe’nin yakınlarında şehircilik adına katliam yapılmış diyebiliriz, bunun yanında ovalara kurulmuş pek çok şehri gerçekten güzel düzenlenmiş. Kâbe’nin çevresi 2 sıra, ilk sırayı ve en yakını Türkler yapmış, onu aynen barındırmışlar, kendi mimarilerini ona uyumlu bir şekilde çevresine oturtmuşlar. Aynı şekilde Medine Nebevi'de Osmanlı'nın yaptıklarına eklentiler yapmışlar. Özel bir Türk düşmanlığı olduğunu düşünmeme nedenim de bu. Arabistanlılar garip bir millet, bir hocamın deyişi ile 'asil' benim dememle "burunları biraz havada". Kendileri asla çalışmıyorlar, diğer Müslüman ülkelerden gelen insanlar kefalet (her hangi bir sudiye kar payı vererek) orda barınıyor, orda çalışabiliyor.

Kabe muazzam bir yer, her vakit çok kalabalık. “Umrede böyleyse kim bilir Hac’da nasıldır” diye düşünüyor insan.
Kadınlar erkekler yan yana namaz kılıyor ama içerdeki düzensizlik ve kalabalıktan daha çok. Mümkün mertebe görevliler onları birbirinden ayırmaya çalışıyor, pek başarılı olabildikleri söylenemez. Her vakit namazda 3-5 kişinin cenaze namazı tek defada kılınıyor. Sela okunmuyor. Sünneti ve tesbihi tek başınıza hallediyorsunuz. Ondan sonra cenaze namazına (çoğunlukla, 11 gün içersinde tek bir vakitte cenaze namazı olmadığına rastladım) niyet edip kılmaya başlıyorsunuz. Cenazeleri müslüman kardeşler koşturarak mezarlığa götürüyorlar. Mezarlarda isim vs yok. Toprağa irice bir taş koyuyorlar.

Tavaf olayı ve içeri girmekte kullanılan 80 kapı buna engel olsa gerek. (ben bile geçen 11 günde 2-3 kez bir kadınla yan yana namaz kılmışımdır, tabi yanımdakini veya beni görevli bizi kendi yerlerimizi geçirmeye yetişemediği için...)
Lokantalarda aile ve bekar erkek bölümleri ayrı. KFC de kasa da kadın erkek ayrı. (komikti valla). Diğer tüm camilerde kadın erkek ayrı duruyor. Ama tek bölüm var ise camide erkeklerin ardından namaz kılınması mümkün.
Suudiler dine sonradan eklenen her şeye acayip gıcık oluyorlar. Hz Muhammed’in kabrine doğru dua eden kişileri Suudiler geçin gidin, duanızı Allaha edin diyorlar. Selamınız Allah'tan peygambere yapın diyorlar. Ne istiyorsanız Allah'tan isteyin. Bizde yazar ya camilerde sağda Allah Solda Muhammed, orada iki tarafta da Allah yazıyordu. Biz biraz yüce peygamberimizi Allah'ın kankası haline getirmişiz. (şirk demek istemem). Önceki Suudi kralları krallıklarını korumak için (ABD herkesi demokrasi getiriyor ya) ABD’nin her lafını dinlerken kendi halkının gönlünü alabilmek için Kabe’ye ve Medine’deki mescidi nebiye acayip yatırımlar yapıyorlardı. şimdiki kral biraz ters düşebilecek hareketler yapıyor ABD ile. ben başka dinlerin kontrolünde kötü niyetli olabilecek hareketler gördüğümü sanmıyorum.

Oradayken gayet muntazam notlar tutmuştum, bir gün nasip olur da inşallah buradan paylaşırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder