27 Mar 2009

Im Juli -Temmuzda (2000)


Güneş Tutulması: Ayın çapı Güneş'in çapının yaklaşık 400 de biridir. Aynı zamanda ay yaklaşık olarak güneşin mesafesinin 400 de biri yakın konumundadır. Bu nedenle Ay güneşle dünyanın arasına girdiğinde güneş incecik bir hale şeklinde dünyaya gözükür ve dünya bir kaç dakikalığına karanlığa gömülür.


Bazı filmler vardır izlersiniz unutursunuz. Tam bir köpüktür. Sonunun gelmesine bile beklemeden bıraktığınız olur bazı filmleri. Pek çok güzel aşk filmi izlemişimdir. Ne bileyim Before sunset, Before Sunrise, En iyi arkadaşım evleniyor, Sweet November, Happy Accidents, Breakfeast at Tiffany's vs. Bu filmleri izliyorsunuz ve hoş duygular hissediyorsunuz ve bir daha unutmuyorsunuz. Bazıları ise asla unutulmayak duygular sizde uyandırır, izlediğinizde içinizde bir iyimserlik ve kocaman gülümseme ile aşık olmaya hazır hale gelirsiniz. Bittiğinde etkisi en az bir kaç saat daha izliyormuşcasına sürer. Ama sadece iki film beni gerçekten bu anlamda etkiledi: Amelie ve Im juli.

Uzun süre adaşım Fatih Akın filmlerine uzak durdum. Sibel Kekilli gibi sassasyonel bir kadının özellikle kullanıldığını ve aslında sıradan bir yönetmen olduğunu düşünmüştüm. Ama ön yargılar her zaman insanı yanıltabilir, beni bu konuda yanılttığı gibi. Filmi izlemeden yönetmeni, Kitabı okumadan yazarı, Sohpet etmeden insanları değerlendirmemek gerek.

Fatih Akın'ın 27 yaşındayken çektiği 2. film Temmuzda. Hamburg'tan başlayan İstanbul Ortaköy'de köprünün altında sonlanan bir yol hikayesi. Stajyer fizik öğretmeni Daniel 1 gece arkadaşlık ettiği güzel sesli Melek adlı Türk kızına aşık olur. Bunu ona söyleyemeden Melek Türkiye'ye tatile uçakla gider. Tek bildiği Cuma günü ortaköyde olacağıdır. Uçak bulamaz ve bir arkadaşının kendisine emanet ettiği araba ile yola koyulur. Yola çıktığı kız aslında bu yola çıkmasına vesile olan insandır. Pek çok macera dolu kara yolculuğuna böylece koyulurlar.

Öyle bir film çekmiş ki: şiir gibi. Ne bir karesi fazla, ne bir karesi eksik. Tam olması gerektiği gibi. Güzel gözlü Juli'ye filmin sonlarına doğru aşık olabilirsiniz.

Güneş tutulması zaman belirleyici olarak kullanılması, kamera kullanımı, filmin müzikleri oldukça başarılı. Filmin 2 başrol oyuncusu Christiane Paul ve Moritz Bleibtreu oldukça inandırıcı bir performansları ( Moritz zaten Almanya'nın en başarılı erkek oyuncularından, koş lola koş ve Deney gibi çarpıcı yapımlarda oynamıştı.) 3-4 dakikanın çek-at kamera ile çekilmiş fotoğraflarla sunulması, parasız kaldıklarında aracın parçalarını teker teker satmaları, kafa yapıcı sigarayı içtiklerinde hava'da konuşmaları, juli'nin Daniel'e her baktığında aşık olduğuna bizi inandırması vs vs.

Not: Melek ilk uzun Metrajli "Kısa ve Acısız" filminde oynuyor. Aynı zamanda "Duvara karşı" da bölümler arasında şarkı söylüyor. Mehmet Kurtuluş ise Fatih Akının izlediğim hemen hemen tüm filmlerinde ya baş rol, ya yan rol almış. Fatih'in genelde benzer kadrolar ile çalıştığını söyleyebilirim. Güneş tutulması nereden çıktı demeyin: 1 Bu film güneşin doğuşuna yani doğuya yolculuk. 2 Güneşi aramaya dair bir yolculuk. 3 Güneş tutulması filmin kaderini belirleyen unsurlardan.


Güneşim, ayım sana ışık olsun
Sıcak kumum, yoluna açık olsun
Okşarım tenini rüzgarlarımla
Susuz kaldı sularım dudaklarına
Ah o gözlerin
Arasın beni izlesin peşime düşsün
Ah o dudakların
Gelsin, bulsun, tatsın ve öpsün beni

-Leo bana aslanı çağrıştırıyor.
-Evet aslandan geliyor. Sen Temmuzda doğduğuna göre sen de Aslanlansın :)

-Burada iki seçeneğin var, yemek veya yememek.
-Kesinlikle yiyeceğim.
-Balık hehehe.(Daniel balık gibi oltamızda da diyor bir manada)
-Balık harika olur.

-Aşkım, kilometrelerce yol kat ettim, nehirleri geçip, dağları aştım, hüsrana uğradım, ızdırap çektim, nefsime karşı koydum ve güneşi takip ettim. Böylece senin önünde duruyorum. Ve sana "seni seviyorum" diyorum.

Kesin izleyin derim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder