21 Tem 2011

Uydunet için Emule Ayarları

Tabi öncelikle Emule nedir diye soracak olursanız: emule dosya paylaşım programlarından şu an belki de en güzeli. Sizde bulunan dosya, program, müzik ve filmleri aynı sunucuya bağlı tüm arkadaşlar arasında paylaştırmaya yarar. Program Türkçe arabirime de sahiptir. Arama ile istediğiniz dosyalara erişebileceğiniz gibi Emule linki veren sitelerden (divxplanet.com, foreverdivx.com vs) de denenmiş sağlam linkler ile istediğiniz film, müzik vs ulaşmanız mümkündür.

Uydunet (kablo İnternet) ile Emule ayarı yapmak aslında adsl modem ile Emule ayarları yapmaktan çok farklı değil. Ben masaüstü bilgisayarımı kablosuz olarak modeme bağladım.
Eğer modeme kablolu olarak bağlanıyorsanız dikkatli olmalısınız. (Ağ ayarlarında Kablolu ağ ayarlarını aynı şekilde ayarlamalısınız)

Öncelikle Bilgisayarımıza sabit ip vermekle başlayabiliriz.
Resimde görüldüğü gibi masa üstünde Ağ Ayarlarına tıklayın. Sonra aşağıdaki ayarları yapıyoruz.
ip adresi: Bilgisayara port yönlendirmesini bilgisayarın IP si üzerinden yapacağımız için bilgisayarın her defasında Alabileceği ip yi veriyoruz. Normalde modemin kendisi NexMaster CBW-700V modemindeki gibi 192.168.0.1 ip adresini alıyorsa diğer bilgisayarlara sırasıyla 192.168.0.2 sonrakine 3-4 gibi ipler atamaktadır. Ağda özellikle bir kaç bilgisayar varsa modem veya bilgisayarlar kapanıp açıldığında başka başka ipleri alabilmekte. Bu nedenle her zaman abaliceği bir ip olsun diye ben genellikle 99 ile biten ipyi tercih ediyorum.

Varsayılan Ağ Geçidi: Modemin ipsini girin. Bu bizim modemimiz için 192.168.0.1

Modemin arabirimine girin. Öncelikle Web Tarayısında 192.168.0.1 yazın. Alttaki ekran gelecek. Kullanıcı Adı olarak 'admin' şifre olarak eğer değiştirmediyseniz 'password' yazın. Yönetim konsoluna girin.


Gelişmiş / Yönlendirme Menü yolunu takip edin. İki tane port açıyoruz. İkisini de bilgisayaramızın ip sine yönlendirip etkin hale getiriyoruz. Bu portlarda birbirinden farklı her hangi bir 5 rakamlı sayı işimizi görecektir. Güvenlik açısından tahmin edilemeyecek bir sayı tercih etmelisiniz.


Bu ayarları da yaptıktan sonra Emule'nin ayarlarına geliyoruz. 
Emulede Seçenekler / Bağlantı yolundan aşağıdaki gibi ayarlarımızı yapıyoruz. 
TCP ve UDP için tercih ettiğimiz sayıları giriyoruz. 
İnternet hızınız 1 megabit ise kapasiteye resimde gördüğünüz değerleri girebilirsiniz.
Ayarları tamamladıktan sonra Bağlantı Noktalarını Sına seçeneğinden bağlantınızı sınayarak herşeyi doğru yaptınızdan emin olarak tam hızlı emuleleyin.

Hayırlı indirmeler...



2 yorum: