30 Eki 2017

Kuranı Kim Açıklar, Tefsirini Kim Yapar

Atalarının dinini aynen takip eden Ehli Sünnet 2 Ayeti delil gösterip, peygamberimizin Kurandaki ayetleri bize açıkladığını iddia ederler. Bakalım o ayetler neler...
Ehli Sünnet'in iddiası: Peygamberimiz Kuran'ı Açıklar. Kuran Anlaşılmazdır. Delil olarak Nahl 44 (ve 64) ayetlerini kullanırlar.

NAHL 44

 Diyanet İşleri: (O peygamberleri) apaçık belgeler ve kitaplarla gönderdik. İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.



Yaşar Nuri Öztürk: Açık delillerle, kitaplarla gönderdik. Sana da bu zikiri / Kur'an'ı vahyettik ki, kendilerine indirileni insanlara açık seçik bildiresin de derin derin düşünebilsinler.

NAHL 64

Diyanet İşleri: Sana kitabı, ancak ayrılığa düştükleri şeyleri onlara açıklaman için ve iman eden bir topluma doğru yolu gösterici ve rahmet olarak indirdik.

Edip Yüksel: Sana bu kitabı indirdik ki, anlaşmazlığa düştükleri konuları kendilerine bildiresin. Bu kitap, inanan bir topluluk için bir yol göstericidir, bir rahmettir.

Yaşar Nuri Öztürk: Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun.

Peki Arapça Türkçe Sözlük ne diyor?
Beyan etmek / açıklamak diye çevrilen kelime nedir?


li tubeyyine         لِتُبَيِّنَ : Göstermek (Google Translate Sordum)

Allah Resülallah'ı Ayetleri bize bildirsin, saptırmadan göndersin diye aşağıdaki ayetlerde uyarıyor.

Nahl 44 de bununla ilgili ayetler zaten.

ALİ İMRAN 187

وَإِذَ أَخَذَ اللّهُ مِيثَاقَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ لَتُبَيِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَلاَ تَكْتُمُونَهُ فَنَبَذُوهُ وَرَاء ظُهُورِهِمْ وَاشْتَرَوْاْ بِهِ ثَمَناً قَلِيلاً فَبِئْسَ مَا يَشْتَرُونَ ﴿١٨٧



Ve iz ehazallâhu mîsâkallezîne ûtûl kitâbe le tubeyyinunnehu lin nâsi ve lâ tektumûneh(tektumûnehu), fe nebezûhu verâe zuhûrihim veşterav bihî semenen kalîlâ(kalîlen), fe bi’se mâ yeşterûn(yeşterûne).

ALLAH kendilerine kitap verilenlerden, 'Onu mutlaka insanlara açıklayacaksınız, gizlemiyeceksiniz,' diye söz almıştı. Fakat onlar, onu arkalarına atıp az bir fiyata sattılar. Ne kötü bir alış veriş!

DİĞER İLGİLİ AYETLER

MAİDE Suresi 49. AyetAralarında Allah'ın indirdiği ile hüküm vermelisin. Onların keyfine uyma. Allah'ın sana indirdiklerinin bir kısmından sakın seni şaşırtmasınlar. Yüz çevirirlerse, demek ki Allah bazı günahları yüzünden onları cezalandırmak istiyor. Gerçekten insanların çoğu yoldan çıkmıştır.


YUNUS Suresi 15. AyetOnlara apaçık olan ayetlerimiz okunduğu zaman, bize kavuşmayı ummayanlar, "Bundan başka bir Kuran getir, yahut onu değiştir!," derler. De ki: "Onu kendi tarafımdan değiştiremem. Ben yalnız bana vahyedilene uyarım. Rabbime karşı gelirsem, büyük günün azabından korkarım."

İSRA Suresi 73. Ayet Başka bir şeyi uydurup bize yakıştırman için nerdeyse seni sana vahyettiğimizden ayırıp saptıracaklardı. İşte o zaman seni dost edineceklerdi.


İSRA Suresi 74. Ayet Seni sağlamlaştırmasaydık, onlara neredeyse bir parça meyledecektin


İSRA Suresi 75. Ayet O zaman da hayatın ve ölümün azabını katlayarak sana tattırırdık. Sonra bize karşı bir yardımcı da bulamazdın


ALLAH KURANI PEYGAMBERİMİZE KURAN İLE AÇIKLAMIŞTIR

Taha 114: Gerçek Hüküm Sahibi olan ALLAH çok yücedir. Sana vahyi tamamlanmadan önce Kuran'ı (hüküm vermekte) acele etme ve, 'Rabbim, bilgimi arttır,' de.

Buradan anlaşılıyor ki, Allah Kuran'ın ayetleri dışında ayrıca Resülullah'a kuran dışı vahiyle açıklamamış. Peygamberimize tamamının inmesini, anlamadığı yerler için beklemesini ve dua etmesini (Rabbim, ,bilgimi arttır) öğütlüyor.

Furkan 32:  Kafirler dediler ki "Kuran ona toptan, bir defada indirilseydi ya" Böyle yaptık ki, onunla senin kalbini dayanıklı kılalım. Onu (Kuran'ı) parça parça düzenleyip okuduk.

Furkan 33: Onların sana getirdikleri hiçbir örnek yoktur ki, sana gerçeği ve en güzel yorumu (AHSENEL TEFSİR) getirmiş olmayalım.

 Ve lâ ye’tûneke bi meselin illâ ci’nâke bil hakkı ve ahsene tefsîrâ(tefsîren).

Kuranda geçen Tefsir lafı çok enteresan. Kuran kendini açıkladığını iddia etmiş.

Hud 1: A.L.R. (Bu) öyle bir kitaptır ki, Bilge ve her şeyden Haberdar biri tarafından ayetleri sağlamlaştırılmış ve sonra da açıklanıp detaylanmıştır.
Hud 2: Ki ALLAH'tan başkasına tapmayasınız. Kuşkusuz ben, O'ndan size bir uyarıcı ve bir müjdeciyim.


Fazla söze gerek yok. Açık ve detaylı bir kitap olan Kuranı Allah açıklamıştır. Ki bizler tefsir adı altında anlamı kaydırılmış kitaplarla Allah'tan başkalarına tapmayalım. Allah kendi kitabını kendisi açıklamıştır.

Rahman 1: Rahman
Rahman 2: Kuran'ı öğretti.

Kıyamet 17: Şüphesiz onu toplamak ve okutmak Biz'e düşer.
Kıyamet 18: O halde onu okuduğumuzda, sen de onun okunuşunu izle.
Kıyamet 19: Sonra onu açıklamak da Biz'e düşer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder