4 Haz 2023

Hızırın değil Musa peygamberin peşinden gitmek..

 Hızırın değil Musa peygamberin peşinden gitmek..


Musa Peygamber, Peygamberlikten önce bir adamı yumrukla öldürmüş ve hemen ardından tövbe etmiştir. 


Sonra Çeşitli testlerden geçirilmiş ve doğru davranışları ile Peygamberliğe yürümüştür..


Kehf süresinde anlatılan Hızır kıssası Kuranda "Hızır" geçmez, "bilge kul" geçer. Kuran Allahın tüm yaratıkları için "kul" kelimesini kullanır. Ben bu kulun "melek" olduğunu düşünüyorum.. Lut peygambere gelen meleklerin, Halk tarafından insan sanılmasını hatırlayın.


Tarikatlar Kehf süresindeki kıssayı Hızır özelinden okurlar ve üyelerine yaptırdıkları her türlü akıl, mantık dışı şeyi "Allah bize böyle emretti, biz de böyle yaptık" diye anlatırlar.. Fetö olayı da buradan okunmalı..


Ben bu kıssayı, teste tabi tutulan ve henüz peygamber olmayan Musa üzerinden okuyorum. Musa peygamber haksız yere öldürülen çocuk ve mantık dışı tüm hareketleri için Bilge Kula soru sormayacağına söz verdiği halde itiraz etmiştir. Sınavda olan Musa Peygamberdir bu kıssada. Allahın melekleri değil. 



Fark ettiyseniz 3 ayrı sürede geçen olayları birleştirip bir sonuca varabiliyoruz. Birini öldüren, Teste tabi tutulan ve testleri geçip, Peygamber olan bir insan.. 


 

Kasas 

15Halkının haberi olmadığı bir sırada kente girmişti. Orada iki adamın kavga ettiklerini gördü; biri onun tarafından (İbrani), diğeri de düşman tarafından (Mısırlı) idi. Tarafından olan adam düşmanına karşı ondan yardım istedi. Bunun üzerine Musa da ötekine bir yumruk indirip işini bitirdi. "Bu şeytanın bir işidir; o bir düşmandır, apaçık bir saptırıcıdır," dedi.sor3

16"Rabbim," dedi, "ben kendime haksızlık ettim, beni bağışla." O da onu bağışladı. Çünkü O Bağışlayandır, Rahimdir.


Ta-Ha

20:40

"Hani kız kardeşin gidip, 'ona bakacak birini size göstereyim mi?' diyordu. Böylece, gözü aydınlansın ve üzülmesin diye seni annene geri döndürmüştük. Hatta sen bir kişiyi öldürmüştün de seni tasadan kurtarmış ve çeşitli testlerden geçirmiştik. Medyen halkı arasında yıllarca kaldıktan sonra belli bir plan gereği şimdi geri gelmiş bulunuyorsun, Musa."



Kehf

18:65Katımızdan kendisine rahmet verdiğimiz ve bilgimizden öğrettiğimiz kullarımızdan bir kulu buldular.

18:66Musa ona, "Sana öğretilenden, aydınlatıcı prensipleri bana öğretmen için seni izleyebilir miyim," deyince,

18:67"Sen benimle birlikte olmaya dayanamazsın," dedi,

18:68"Bilmediğin bir şeye nasıl dayanabilirsin?"

18:69Dedi: "Allah dilerse beni sabırlı bulacaksın; sana hiç bir işte karşı gelmeyeceğim."

18:70Dedi: "Bana uyacaksan, ben sana anlatmadıkça bana hiç bir şey hakkında soru sorma."

18:71Böylece yürüdüler. Nihayet gemiye bindiklerinde, onda delik açtı. "Halkını boğmak için mi gemide delik açtın? Gerçekten müthiş bir iş yaptın," dedi.

18:72"Bana dayanamıyacağını sana söylememiş miydim," diye karşılık verdi.

18:73"Unuttuğum şeyden dolayı beni kınama; bu işimde bana güçlük çıkarma," dedi.

18:74Böylece yürüdüler. Nihayet bir delikanlıya rastladıklarında onu hemen öldürdü. "Kimseye kıymamış suçsuz bir kimseyi niçin öldürdün? Sen, çok kötü bir iş yaptın," dedi

18:75"Bana dayanamıyacağını sana söylememiş miydim," diye tekrarladı.

18:76"Sana daha başka bir şey sorarsam o zaman artık benimle arkadaş olma. Benden yeterli özür dinledin," dedi.

18:77Böylece yürüdüler. Nihayet bir köy halkına rastladılar ve halkından yiyecek istediler. Fakat onları misafir kabul etmeyi reddettiler. Derken orada yıkılmak isteyen bir duvar buldular, hemen onu doğrultuverdi. "Dileseydin, o işten dolayı bir ücret alabilirdin," dedi.

18:78Dedi ki: "İşte bu, benim seninle olan beraberliğimin sonudur. Dayanamadığın şeylerin açıklamasını ise sana bildireceğim.

18:79"Gemi, denizde çalışan yoksul (balıkçı)lara aitti. Gemiyi kusurlu yapmak istedim; zira peşlerinde, tüm gemileri zorla ele geçiren bir kral vardı."

18:80"Çocuğa gelince, ana babası iki inanan kişi idi. Taşkınlık ve nankörlük ile o ikisine yük olmasından endişelendik."

18:81"İstedik ki Rab'leri onun yerine kendilerine ondan daha temiz ve merhametli birini versin."

18:82"Duvar ise kentteki iki öksüze aitti. Duvarın altında onlara ait bir hazine vardı. Babaları da erdemli birisiydi. Rabbin diledi ki onlar büyüyüp tam güçlerine kavuştuktan sonra Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini ortaya çıkarsınlar. Bunları kendi irademle yapmadım. İşte bunlar

, dayanamadığın şeylerin açıklamasıdır."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder