22 Tem 2008

Tamron 500mm F/8 Mirror



Tamron 500mm f/8 Mirror edindim ebay.com sitesinden. Ben 163 dolara aldım ama 220 € veren arkadaşım var. Manuel facuslu ve diyaframı sabit 8 olan bir lens. Bu lensi aslında Pentax ile kullanabilmek Canon veya Nikon'dan çok daha rahat. Benim için keyifli bir keşif oluyor diyebilirim. Tam manuel lenslerde pentax canon ve nikonda olmayan bir şekilde netleme noktası çalışıyor. Sadece ortadaki netleme noktası çalışsa da bu diğer makinelerde olmayan bir özellik. af-s çok kullanışlı değil. çünkü kırmızı (netleme uyarısı) yanmıyorsa deklanşöre basılamıyor. af-c de baya randımanlı kullanılabiliyor.

Lensi makineye taktığınızda en başta f-- hatası alıyorsunuz. Yani ilk anda bozuk olduğunu düşünebilirsiniz. Çalışabilmesi için custom menüde Using aperture ring'i (diyafram halkasını etkin kıl) permitted (kullanılabilir) hale getirmeniz gerekiyor. Makineyi kapayıp açtığınızda kaç mm olduğunu soruyor lensin 500 giriyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. (bu soru sarsıntı engelleyici için soruluyor)

500mm olan bu lens yarım kiloyu geçmeyen ağırlığı ve diğer 500mm lenslerin üçte biri uzunluğu ile çok çok öne çıkıyor. Pentax'larda makineden gelen sarsıntı engelleyici mekanizma sayesinde 1/100 lerde bile neredeyse kayda değer netlikte fotoğraf çekebiliyorsunuz. kendi elimize göre gerekirse isoyu ne kadar artması gerekiyorsa arttırarak pozlama süresine göre düzgün fotoğraflar çekebilirsiniz. Hassasiyet öncelikli modu veya Tv modunu kullanılırsa (daha denemedim) enstentenenin değişmesi ile ona otomatik olarak iso atanacağından daha randımanlı kullanmak mümkün olabilir. Bazen pozlama hatası poz telafisi ile düzeltilemeyecek kadar farklı olabiliyor. O durumlarda M modunu kullanmak şart oluyor.

Bu lensi bobatkins.com sitesinde canon f/4.5 ile karşılaştırmışlar ve belirgin fark bulamamışlar.

Özetle
500mm
Diyafram sabit 8
Doğru ayarlar ile çok kaliteli görüntü
Pentax ile kullanırken netleme yapıldığında makinenin beni uyarması sayesinde netleme hatası yapmamam. Canoncular ve Nikoncuların netleme pratikleri yapması gerekir.
Pentax ile kullanında sarsıntı engellemesi sayesinde daha uzun pozlama süresinde de net fotoğraflar. Hafif ve küçük bir lens. Bu lensi bulabileceğiniz tek yer ebay.

Tüm lenslerim Sayfasında da bahsetmiştim, şuradan bakın...

2 yorum:

  1. Tamron 500mm F/8 Mirror
    bu lens k bayonet mi yoksa m42 vidalımıdır ?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.
    Bendeki K Bayonet uyumlu.

    YanıtlaSil