17 Şub 2009

Kendi Siteniz İçin Google Özel Arama

Blogger da daha önce kullandığım arama motoru ile doğru arama sonuçlarına ulaşmak oldukça zahmetliydi. Çünkü arama sonunda listeler başlıklar halinde değil, tüm konular bütün olarak ardarda sıralanıyordu . Geçen tesadüfen Google Özel Arama ile rastladım. Bu kişisel veya ticari siteleremize google'ın kendi arama motorunu sitemiz içersinde arama yapabilecek şekilde özelleştirebileceğimiz adres. Özellikle www.eczanefatih.com için bu güzel bir haberdi. Ben bile siteye koyduğum yazılara mevcut arama motoru ile ulaşamıyordum. Ayrıca i-ı için ayrı ayrı arama yapmam gerekiyordu.

Hemen "ÖZEL ARAMA MOTORU OLUŞTUR" yazan butona bastım. Bir sonraki ekranda sitenin adını açıklamasını yazdım. Arama motorunda kullanılacak anahtar kelimeleri boş bıraktım. Google bu özel arama motorunda özel bir şey yapmış. Sizin sitenizi vurgulayarak tüm webi de araması mümkün. Ama gerek yok. "" diyerek geçtim.


Aranacak sitelere www.fatihmazi.com/* yazdım. Dikkatinizi çekmiştir. Benimkinde ayrıca www.fatihmazi.blogspot.com/* da yazıyor. Sebebi şu: fark ettim ki sitemin ilk gönderileri arama motorunda ilginç bir şekilde çıkmıyordu. Bunun sebebi alan adını almadan önce gönderdiğim gönderileri google blogspot (blogger hesabı olduğundan) uzantısı ile arşivlenmesi diye düşündüm ve bu adresi de aranacak sitelere ekledim. Sorun halloldu. "STANDART SÜRÜM" ve "HİZMET ŞARTLARINI OKUDUM" diyerek bu ekranı geçin. Bir sonraki sayfada eğer her şey yolunda ise arama motorunuz sağlıklı bir şekilde çalışacaktır.

Şimdi bu arama motorunu biraz özelleştirip sitemize ekleyelim. Google Özel Arama ana sayfasına girin. "MEVCUT ARAMA MOTORLARINIZI YÖNETEBİLİRSİNİZ" butonuna basın.



Arama motorunun kontrol paneline girin. "GÖRÜNÜM VE İZLENİM" tuşuna basarak. Sitenizi uygun renklere kovuşturun. Hatta logonuzu koyarak, Ana sayfanıza link verin.



Tüm bunları yaptıktan sonra oluşan kodu blogger'ımıza (bu arada blogger olması şart değil, oluşan HTML kodunu her türlü sitenize gömerek bu özel arama motorunu kullanabilirsiniz.)



Yukarda görüldüğü gibi "KOD" linkine basın. Oluşan kodu kopyalayın. Blogger Ana panalini açın. "YERLEŞİM" altında "SAYFA ÖĞELERİ" linkine basın. "GADGET EKLE" butonuna basın. "TEMEL" altında bulunan "HTML/JavaScript" i seçin. İçine Seçilen kodu ekleyin. Evet siteniz için size özel arama motorunuz tamam. Hayırlı olsun :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder