5 Oca 2011

Kargom Gümrüğe Takıldı!

Uzun bir aradan sonra merhaba!
Geçenlerde,ebay.com'dan -nasıl bir cesaretse- Canon 60D fotoğraf makinesi sipariş ettim. Herhalde bir meraktı, başıma nelerin gelebileceği ve anlatılan gümrük maceralarını bizzat yaşamak merakı:))Ürünün gelmesi sadece 2 gün sürdü ama elime geçmesi tam bir dert oldu.

Honk Kong'dan 28 Ocak'ta satın aldığım ürün 31 Ocak Cuma günü DHL ile Türkiye'ye ulaşmış ancak bedeli 150 Euro (ürün bedel ve DHL kargo bedeli) üzerinde olduğu için gümrüğe takılmıştı. Saat 16:00'da DHL den arandım, karşımdaki bayan özetle DHL'nin Atatürk Havalimanındaki bürosundan 150 TL karşılığında (ve daha bedeller de çıkacak diye ekleyerek) ürünü alabilmem için gerekli bazı evrakları almamı söyledi.
Biraz forumlarda okuyunca gümrüklü mallara ne kadar vergi çıkarıldığı ve ödenen bedelin ispatının işleri kolaylaştırdığını (kredi kartı ekstresi veya Pay Pal) anladım.


Pay Pal ödememin bir yazıcı çıktısı ile Atatürk Havalimanında bulunan DHL ye gittim (THY Teknik Binası girişinde ileride MNG kargonun büyük binasının yakınlarında). Bana 150 TL karşılığında evrak çekim belgelerini verdiler.Bununla kargo binasına gitmemi orada 2. katta Saadet hanımı bulmamı söylediler. Oradan çıktık, servis araçlarının yanından (daha doğrusu arasından, tam servis çıkış vaktine denk gelmişiz, aralarına girdik, epey bir bekledik) dışarı çıkarak kargo binasına yol aldık. Saadet hanım kargonun bedelini sordu, Pay Pal çıktısını gösterdim.Pay Pal çıktısı ile müdür yardımcısının (sanırım Bekir Bey) yanına gitmemi söyledi. Bekir bey kağıttaki bedeli görünce "Uygundur, bununla işlemlerini yap ve gümrük ücretini öde" dedi. Saadet hanıma geri döndüm, bana bir beyanname verdi. Ürünün geldiği ülke, ödediğim bedel (GBP türünden ödeme), günlük kur, net ödediğim TL ondan çıkacak bedel, ürünü gönderen ve onun adresi, ürünün bürüt ve net ağırlıkları vs içiyordu.Belgeyi doldurduktan sonra bir alt katta beyanın, nüfus kağıdımın ve Pay Pal ödememin üçer adet fotokopisini çektirdim. Onlarla gene Saadet hanıma gittim, Saadet hanım Bekir Bey'e bunu onaylatıp, çıkan vergiyi (ürünün bedelinin yüzde yirmisi + 40TL damga vergisi) alt kata ödememi söyledi. Ödeme bittikten sonra AHL'da işim bitmişti sonunda fotoğraf makineme kavuşabilecektim.
Yenibosna'daki DHL gümrüklü mallar deposuna yol aldım. (Yalçın Koreş Cad. No: 20 34209 Yenibosna-Bağcılar/İstanbul). Alt katta beni bir kaç sefer yanlış yerlere yönlendiren DHL çalışanlarından sonra anladım ki, alt katta ürünümü kontrol alanına çıkarttırdıktan sonra, yukarı kata çıkıp gümrük memuruna ürünüm hazır kontrole demek lazımmış. O memur veya stajyeri aşağı inerek ürününüzü inceliyor, beyan ettiğiniz bedelin makul olup olmadığına bakıyorlar. (Eğer bedel uygun görünmezse sanırım AHL ye gidip ek beyanda bulunmak gerekebilir). Neyse benim ürüne ödediğim bedel uygun görüldü, yukarı çıktım, memur şöyle bir baktı bana:
-Ne aldın bakim?
-Fotoğraf makinesi.
-Kaç tane aldın?
-1 tane aldım.
-Ne bir fotoğraf makinesine 326 TL vergi mi ödedin sen?
-Evet.
Neyse bir problem çıkmadı burada da, onayladı, aşağı indim, orada ardiye (DHL'nin Cuma günü saat 16:00 da bildirdiği kargonun, deposunda bekleme ücreti olarak 51,5 TL) ücretini ödüyorsunuz, ambar memuruna da bişileri onaylatıyorsunuz, kargonuzu alıyorsunuz, ordan depo çıkışında DHL'nin depo çıkış çalışanı evraklarınıza bakıyor ve nihayet kargonuz elinizde, siz Yenibosna'da...


İnsana en çok koyan ise DHL ye onca ödenen kargo ücretine rağmen, şahsi bir ürünü alırken 4 kağıttan ibaret evraka 150 TL vermiş olmam ve mümkün olan en yakın tarihte depolarından kargomu çekmeme rağmen ardiye bedeli altında 51,5 TL daha almaları oldu. Bu bana biraz fırsatçılık gibi geldi. Aynı kargo PTT üzerinden gelseydi 2 TL gibi damga pulu ve yüzde 20 vergi ödenerek alınabiliyor. PTT de tüm evrak işlemleri, vergi ödeme, gümrük kontrolü, kargoyu teslim alma tek bir binada yapılıyor.Devlete verdiğimiz verginin helali hoş olsun o dokunmuyor ama DHL ye verdiğim bedel gerçekten sinir bozucu...


Çıkışta Çevre yolunu takip ederseniz az ilerde Star City diye büyük bir outlet avm var. Fiyatlar oldukça makul özellikle eşinizle mangoya uğrayın derim, günün sıkıntısı unutuluyor, bizzat denedim...


Gümrük Beyannamesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder