12 Haz 2013

AKM neden Yıkılıp Yeniden Yapılmalı


AKM yani Atatürk Kültür Merkezi olan binanın yapılmasına 1946 yılında başlanmıştır, 23 yılda tamamlanabilmiş bina ve 1 yıl sonra yangın çıkıp 8 yıl sonra gene açılmıştır.

Yani 1946 Yılında yapımına başlamış bina gerçek anlamda tam 32 yıl sonra faaliyete geçebilmiş. İlk açıldığında binanın adı İstanbul Kültür Merkezi'yken ilerleyen vakitlerde Atatürk Kültür Merkezi olarak adlandırılmıştır.

Taksimi bilen, yıllarını orada geçirmiş insanlardan biriyseniz en dikkat çekmeyen, şehrin ruhunu yansıtmayan, en estetikten yoksun, en çirkin bina için göz gezdirmeye başladığınızda açık ara, ikinciyi size unutturacak kadar öne çıkan bina AKM olacaktır.

Bu çirkinlik hem dış, hem iç aksanıyla bir bütünlük yansıtır. En küçük bir sıcaklık hissedemezsiniz bu binaya karşı.

Bu bina öncelikle 3 sebepten yıkılmalıdır zannımca,

1-İstanbul'un göbeğine kültür için kurulan bir binanın şehrin en ESTETİK binalarından biri olması tercih değil bence bir zorunluluktur. Kültür binamız çirkin değil, ESTETİK olmalıydı. Burada sanki kara mizah var. Şehrin en kılıksız binası nasıl oluyor da KÜLTÜR binası diye adlandırılıyor. Ülkemizde son 70-80 yılda yapılmış, en bedbaht, en şekilsiz binalar her  nedense devletin yaptırdığı binalardır. Tamam ihale ile yapıldı bunlar, maliyet göz önünde bulunduruldu ve hatta para vermedik (vermiş olamayız bence, yok artık!) vs vs. Hem çirkin, hem depreme dayanıksız bi sürü devlet binasından kurtulmamız gerekli, buna AKM ila başlanması bence uygun.

2-İsminde Atatürk geçen devlet tarafından yapılmış bir kültür binası bu. Sadece bu bile binanın derhal yıkılıp yerine adına yaraşır bir şekilde yeniden yapılması için yeterli bir sebeptir.

3-Yalnız İstanbul'un değil Türkiye'nin merkezi sayılabilecek bir merkezin bu merkeze layık güzel bir kültür binası olması için..



İsminde Atatürk geçen bu kültür merkezinin yıkılıp yok edilmesi değil, yüzyıllarca övünç duyabileceğimiz bir eser olarak yenilenmesi, yeniden yapılması olarak konuyu ele alırsak daha doğru olacaktır. Depreme dayanıksızmış, kullanışsızmış vs vs yazmıyorum bile buraya.

Sevgiler
FM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder