22 Ara 2017

Dinde Detay Aramak

Allah Kuran'ın detaylı, apaçık olduğunu bildirir. (Hud 1-2) Allah'a ortak koşmayalım diye böyle yaptığını da aynı ayetlerde bize açıklar. Peki Kuran'a uyacaksak mesela nasıl namaz kılacağız? Nasıl oruç tutacağız? Nasıl abdest alacağız? Yani Kuran'ın söyledikleri ile mi yetinmeliyiz, yoksa Peygamberimizin söylediği iddia edilen, ondan 238 yıl ve en azı 8 nesil (ravi) ile aktarılan hadisleri mi takip edeceğiz? Bu hadislerin doğru olup olmadığını bilmiyoruz?

34:19 Bilmediğin bir şeye inanıp ardına düşme, çünkü işitme, görme duyusu ve beyin, hepsi ondan sorumludur.


6:149 De ki: "En güçlü delil Allah'ındır. Dileseydi, elbette hepinizi doğruya ulaştırırdı.

9:9 Bu Kuran tek doğru yola ulaştırır ve erdemli davranan müminleri büyük bir ödülle müjdeler

Allah diyor ki: doğru olup olmadığından emin olmadığın kaynakların iddia ettiği şeyleri takip etme.

Eee o zaman ibadetlerin detayları ne olacak? Kuran'la mı yetineceğiz...

Öncelikle Bakara süresine adını veren ayetleri buraya almak istiyorum.


2:67 Hani, Musa halkına: "Allah bir düve boğazlamanızı emrediyor," demişti. "Bizimle alay mı ediyorsun," deyince de "Cahilce davranmaktan Allah'a sığınırım," dedi. 
2:68 "Bizim için Rabbini çağır da onun niteliğini bize açıklasın," dediler. "O diyor ki, o ne yaşlı ne genç, ikisinin ortasında bir düvedir. Size emredileni yapın," dedi. 
2:69 "Bizim için Rabbini çağır da onun rengini de açıklasın," dedi ki: "O diyor ki, o rengi parlak sarı bir düvedir, bakanların içini açar," dediler. 
2:70 "Bizim için Rabbini çağır da, onun niteliğini bize daha da açıklasın. Çünkü düveler bizce birbirine benziyor. Allah dilerse yolu buluruz," dediler.
2:71 "O diyor ki, o düve yeri sürüp ekini sulayarak boyunduruk altında ezilmemiş, kusursuz, alacasız bir düvedir," dedi. "İşte şimdi gerçeği getirdin!," diyerek sonunda düveyi boğazladılar; az kalsın bunu yapmayacaklardı.


Allah Musa'nın halkına Düve kesin  diyor. Aslında ayet açık olmasına rağmen, dinde detay arayanların aslında niyetlerinin bunu yapmamak olduğunu bildiriyor bize bu ayetle anlatılan kıssa...


Peki bunu destekleyen başka ayetler var mı?

5:101 İnananlar, açıklandığı vakit hoşunuza gitmeyecek şeyler hakkında sorular sormayın. Kuran'ın ışığında sorarsanız size açık olurlar. Allah özellikle onlardan söz etmedi. Allah Bağışlayandır, Yumuşaktır.


5:77 De, "Kitaplılar, dininiz konusunda gerçeğin ötesine gitmeyin. Daha önce sapan, çok kimseyi de saptıran, böylece doğru yolu kaybeden bir topluluğun heveslerini izlemeyin.

5:87 İnananlar, Allah'ın size helal yaptığı iyi şeyleri haram etmeyin. Sınırı aşmayın. Allah sınırı aşanları sevmez.

6:119 Size ne oluyor ki, üzerinde Allah'ın ismi anılanlardan yemiyorsunuz? Halbuki zorunlu haller haricinde size yasaklananları detayıyla size açıklamış bulunuyor. Birçokları, bilgiye dayanmayan kişisel görüşleriyle halkı saptırıyor. Rabbin sınırı aşanları en iyi bilendir.

7:32 De ki: "Allah'ın, kendi kulları için yarattığı süsleri ve güzel rızıkları kim haram edebilir?" De ki: "Onlar dünya hayatında inananlar içindir, ahirette ise sadece onlar içindir." Bilen bir toplum için ayetlerimizi böyle detaylı açıklarız.

Allah'a güvenirsek, onun bize sunduğu detaylarla yetinirsek, Kuran bizim doğru yola ulaşacağımızı muştuluyor bize. Gerisi size kalmış.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder