23 Oca 2009

Kendi alan adınızı Blogger'da ve Gmail'de kullanın www.alanadi.com ve alanadi.com'un bir arada çalışamama problemi!

Eğer hali hazırda alan adiniz yoksa lütfen yazının en alt tarafındaki 23/01/2009 eklemelerini okuyunuz!

23/02/2007 Tarihli yazı
bu yazıda www.alanadi.com bloggerdaki sayfanıza yönlendirmeyi anlatıyorum. ve www.alanadi.com çalışırken alanadi.com un çalışmama problemini çözme denemelerime.


alan adını aldığınız firmada cname tarzı dns yi ghs.google.com a yönlendirmelisiniz.
alan adımı turkticaret.net ten aldım. cname tarzı dns ayarını ne yazık ki desteklemiyorlarmış. bende www.sikayetvar.com 'a http://sikayetvar.com/index.php?ara=cname&loc=ara siyakat adı ile bunu yazdım.

everydns.net diye bir site var. eğer dns lerinizi buraya yönlendirirseniz sizin her türlü dns ayarlarınızı yapmanızı sağlıyor.

turkticaret.net teki dns lerimi ns1.everydns.net, ns2.everydns.net, ns3.everydns.net e yönlendirdim. geçtim everydns.net e tabi.





orada kısa süren bir üyelik(bir üyelik ile 50 dns yönetmenize izin veriyorlar sağolsunlar). sürecinden sonra dnslerimi http://www.fatihmazi.com/ için ghs.google.com a yönlendirdim. blogumdada settings/publishing altında custom domaini seçip http://www.fatihmazi.com/ yazdım. ve çalışmaya başladı. (NOT: ARTIK BU SORUN DEĞİL, ÇÜNKÜ BLOGGER İSTERSENİZ fatihmazi.com etki alanını www.fatihmazi.com etki alanına yeniden yönlendir diye bir seçenek var. )

ama fatihmazi.com'un çalışmadığını gördüm. sonra ping attım www.fatihmazi.com 'a ve ip adresi olarak 72.14.207.121 'ı yakaladım. Dns ler hakkında biraz kaynak okudum. fatihmazi.com için A dns ayarını buna yönlendirirsem sitemin çalışabileceği düşüncesi peyda oldu. fakat o da ne. yine çalışmadı.

fakat diğerinden farklı olarak bloggerin hata sayfası geliyordu. bu doğru yolda olduğumun mesajı oldu bana.
bloggerın hata sayfası geliyordu. www ile yazdığımda çalışıyordu. anladım ki blogger onu başka bir sayfa olarak değerlendiriyordu. fatihmazi.com için bir tane blog daha yarattım.<meta equiv="Refresh"
content="1;URL=http://www.fatihmazi.com/>
kodunu head içine koydum. kaydedemedim. ben de klasik templeteye geçtim. onda bu kod sorunsuz çalıştı. bu blogun settings altındaki publishing ayarını fatihmazi.com olarak çevirdim. evet teorim doğru çıktı burada 1 saniye internet gezgini duraksadıktan sonra http://www.fatihmazi.com/ a yönleniyordu. yönlendirme ilede olsa bu işi halletmiştim.

birde mail hesabı kurmalıydım. www.google.com/a adresine gittim. bana mail için dns ayarlarını aldım. everydns.net te onlarıda girdim. google.com/a da tüm servisleri aktif hale getirdim. alan adınız uzantılı 100 tane maili bedavaya host ediyor gmail. hemde 2 gb hafıza ile.

bu arada başka bir sitede aynı ayarlar ile fatihmazi.com benzeri bir sayfa açmama gerek kalmaması acaba bekleseydim gerek yokmuydu düşüncesini getirdi aklıma. anlayamadığım bu şimdi. sadece yönlendirme için kullandığım publish sitesini kaldırdım. bekliyorum şimdilik. (not bu olaylar aslında eczanefatih.com için geçerliydi. fatihmazi.com ve http://www.fatihmazi.com/ başarılı bir şekilde hep çalıştı sebebini öğreneceğim inşallah)

bu arada turkticaret.net 48 saate kadar dns leri yönlendireceğini söylüyor. everydns.net te denemelerimde ayarlar 2 saat içersinde değiyordu. tabi önce everydns.net'e gelmeli ayarlarınız.

ilave deneyler
yönlendirme için fazladan bir blog pek çekici gelmediği için everydns.net te neler yapabilirim diye deneyler yaptım www.eczanelale.com için. aktif bir site olmadığından bunu yapmam sorun olmuyor haliyle. eczanelale.com adına everydns.net te atadığım A kaydı için atadığım 72.14.207.121 kaydını tamamen kaldırdım. blogger'da eczanelale.com'dan www.eczanelale.com a yönlendirme blogununun adresini blogspotlu uzun adres ile değiştirdim. everydns.net'te eczanelale.com kaydı için mx ile www.eczanelale.com u atadım. ve umdumki direkt yönlensin. 2 gün sonra denemelerimde yönlenme olmamıştı. blogger'da eczanelale.com için sonra eczanelale.com dan www.eczanelale.com a yönlendirme bloguma gittim. publish de custom domainde eskisi gibi eczanelale.com yapayım dedim. olmadı zaten kayıtlı var dedi. anladımki artık www.eczanelale.com ile eczanelale.com u aynı kabul ediyordu. browserda eczanelale.com yazdım. boş sayfa çıktı. everydns.net'te dns ayarlarını eczanelale.com için A için 72.14.207.121 yine atadım: oldu. işin tuhaf tarafı ayarlama sıralaması ve bekleme süreleri dışında aslında hiç bir şey farklı ayar olmamasına rağmen kayıt süresi, sırası şu bu için blogger farklı davranış sergiliyor. tuhaf. iki çözüm var. ikincisi tuhaf. düşüncem şu. www.alanadı.com için cname kaydını ghs.google.com yaptıktan sonra. bloggerda da custom domainde bunu yayınladıysanız iki gün sonra başka bir blogda alanadi.com kaydını yapamıyorsanız everydns.net de alanadi.com'a 72.14.207.121 'u atayın. kesin çalışacaktır.

www.alanadi.com ile alanadi.com'un blogger'da aynı anda başarılı çalışması için söylenecek son sözler:
Kesin son çıkarımım aşağıdaki gibi oldu bu denemelerde; büyük ihtimalle de doğru. İlk önce cname tarzı yönlendirmenizi ghs.google.com'a yapın. Normal bir domain alan adı sunucusu bu değişikliği 12 saat ile 48 saat içersinde yapıyor. Everydns.net 2 saat gibi hallediyor. Blogger ayarlarında custom domainininiz www.alanadi.com olarak değiştirin. www.google.com/a sitesine girin. web alanı dahil tüm sunucuları aktif hale getirin yandaki gibi. 2-3 gün bekleyin. www.alanadi.com çalışırken alanadi.com çalışmayacaktır. bloggerda yeni bir blog için alanadi.com için custom domain deneyin eğer başarısız olursanız artık basit bir ayarla alanadi.com'un www.alanadi.com a yönlendirmek mümkün. everydns.net'e girin alanadi.com için 72.14.207.121 girin. 2 saat sonra artık alan adınız her iki şekildede gül gibi çalışacaktır. bu biraz zor diyorsanız ikinci blogdan birinciye yönlendirmeyi üstte anlattığım gibi yapınız. kolay gele...

23/01/2009 da Ekleme
Nihayet -kısa bir süredir- blogger'ın güzel bir hizmeti daha var. Eğer alan adınız yoksa doğrudan blogger'ın içinden bu alan adınızı kredi kartı veya paypal hesabınız üzerinden alabiliyorsunuz.

Alan adınızı aldınığınızda
1-Blogger Sunucunuz olmaya devam ederken alanadiniz.com ve www.alanadiniz.com adresinden bloğunuza erişilebilir oluyorsunuz
Blogger'ın yönetim panelinden Ayarlar / Yayıncılık sekmelerini işaretleyip "Özel Etki Alanı" seçeneğini seçin.
Bir alan adı beğenin.
Beğendiğiniz alan adı kullanılabilir durumdaysa yukardaki resimle karşılaşmanız gerekiyor. Kayıt işlemine devam et diyerek devam edin.

Menü Türkçe diye yazmıyorum, tüm alanları doldurun, bir sonraki bölümde kredi kartı bilgilerinizi isteyecek onları girin. Tamamdır, hayırlı olsun. Bloğunuza artık alanadi.com uzantısından ulaşabileceksiniz.

Size gelen maildeki direktifleri takip ederseniz size mail hesabı kurduruyor. Bu mailde site yönetim alanına https://www.google.com/a/alanadiniz.com adresinden giriyorsunuz. Bu şekilde Alan adınız uzantılı 50 kadar mail kurabilirsiniz. Bu maillerin yönetim paneli gmail ile aynı. Dökümanlar ve Takvim hizmetlerini de ekleyebiliyorsunuz.

Alanadi.com uzantısının 1 yıllık ücreti 10 dolar. Diğer hizmetler google'ın olduğu için bedava. Kolay gelsin...

12 yorum:

  1. Yazımın son bölümünde anlattıklarımı buraya kopyalıyorum. 5 kadar sitede denedim ve tam olarak bu çalıştı.

    İlk önce cname tarzı yönlendirmenizi ghs.google.com'a yapın. Normal bir domain alan adı sunucusu bu değişikliği 12 saat ile 48 saat içersinde yapıyor. Everydns.net 2 saat gibi hallediyor. Blogger ayarlarında custom domainininiz www.alanadi.com olarak değiştirin. www.google.com/a sitesine girin. web alanı dahil tüm sunucuları aktif hale getirin yandaki gibi. 2-3 gün bekleyin. www.alanadi.com çalışırken alanadi.com çalışmayacaktır. bloggerda yeni bir blog için alanadi.com için custom domain deneyin eğer başarısız olursanız artık basit bir ayarla alanadi.com'un www.alanadi.com a yönlendirmek mümkün. everydns.net'e girin alanadi.com için 72.14.207.121 girin. 2 saat sonra artık alan adınız her iki şekildede gül gibi çalışacaktır. bu biraz zor diyorsanız ikinci blogdan birinciye yönlendirmeyi üstte anlattığım gibi yapınız. kolay gele...

    YanıtlaSil
  2. Şu anda bahsettiğiniz olayın başındayım ve everydns.net'te sadece CNAME'im tanımlı. Yani daha mail işine falan geçemedim. Acaba doğru yolda mıyım? Ben şu an bunu yaptım ve sayfam açıldığında Airties bağlantısı için şifre soruyor. 2 saat sonra mı bakmam lazım acaba?

    YanıtlaSil
  3. Kendi bilgisayarımdan girince bahsettiğim sayfa açılıyor. Ancak aynı ağdaki başka bir bilgisayar kolayca girebiliyor bloguma. Sorun nedir?

    YanıtlaSil
  4. Şimdi de 404 Not Found sayfa bulunamadı yazısı geliyor. Bi yardım etseniz ben nerde yanlış yaptım...

    YanıtlaSil
  5. 1 alan adınızı aldığınız yerden everydns ye yönlendirme yapın
    2 everydns de cname tanımlamasını google nın istediği gibi yapın.
    3 bloggerda gerekli ayarlamaları yapın
    zaten yazıda gayet net anlatmışım. o yazıyı yazarken ben deneme yanılma yapıyordum şu an en azından, ne yapacağınızı bilerek yola çıktınız.
    4 aynı ağdaki tüm kişilerin değil tüm dünyanın blogunuza girebilmesi lazım, bu bir sorun değil. kasttetiğiniz ayarlara girmek ise, başka bilgisayarlardan hatırla seçeneği ile maillerinize bakmış olabilirsiniz, browserın tanımlama bilgilerini siliniz
    kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  6. ya ben şu anda www.pckolog.net alan adını kullanıyorum.birde xxx.pckolog.net diye bir alan adı almak istiyorum nasıl yapabilirim.
    dns sitem:everydns
    alan adı firma:isimtescil
    yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  7. Pckolog: Uğraştığım, ihtiyacım olan bir konu değildi ama tahminimce everydns ayarlarından halledilmesi lazım...

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle teşekkürler...
    Sizin kullanmanız gereken pin de aynı pin (benimki, bu google'nın sabit pini) sanıyorum.
    Başlat / çalıştır konumuna alttaki kodu yazın.

    ping www.kendialanadiniz.com
    Selamlar...

    YanıtlaSil
  9. Bunu ben sorunsuz olarak halledebildim ama alt domainlerle nasıl blog açabilirim.
    mesela:
    orjinaldelikanli.com yayında
    ve
    video.orjinaldelikanli.com u nasıl açabilirim?

    YanıtlaSil
  10. 2 Blogger bloğunu domain ve sub domain ile kullanma:
    2 tane bloğunuz var. 1 tanesi www.alanadi.com ile diğerinin ise yenisite.alanadi.com ile çalışmasını istiyorsunuz. Bunun için alan adınızı everydns ye yönlendirin, yukarda anlatıldığın gibi. Yine yukarda anlatıldığı gibi www.alanadi.com için cname'i ghs.google.com, yenisite.alanadi.com için A ayarını 72.14.207.121 'u atayın. Blogger kontrol panelinde: ayarlar/yayıncılık alanına birinci blog için www.alanadi.com (alan adım var, diyerek) bunu atayın. İkinci blogunuzda aynı ayarı ise yanisite.alanadi.com olarak ayarlayın. Ben arama sonuçlarının site içinde gözükmesi için googlepages'e arama.fatihmazi.com'u yapmayı düşünüyorum. Bakalım becerecek miyim?

    YanıtlaSil
  11. Kardeşim Sana online olarak ulaşacağım mail adresin varmı fatih[at]fatihmazi.com ekledim fakat açık değlisin?

    YanıtlaSil