4 Ara 2014

La Passe

İran'lı yönetmen Asghar Ferhadi'nin yeni filmi. Daha önce a seperation filminde izlemiş ve tüm filmlerini izlemeliyim diye aklımın bir kenarına yazmıştım. Orada bir ayrılık işlenmişti. Şimdi de benzer bir şekilde ayrılık işleniyor. Fransa'da 4 yıl önceye kadar evli olan iranlı çiftin erkek olan, tahrana dönmüştür. Karısı artık yeni bir hayat kurmak için onu boşanma davası için Fransa'ya çağırmıştır.

Karı koca boşanıyorlar ama, Eski koca geldiğinde yeni erkek arkadaş evde kalabilsin diye eve gelmiyor. Kocasına bir otel odası tutmak yerine evde ağırlamayı yeğliyor. Aslında belki bu ilişkinin bitmesi için yeterince sebep yoktu bilemiyoruz. Ama geçmişte kalmış, aydınlatılması gereken birşeyler olduğu aşikar. Kendisinden olmayan büyük kızının sorunlarını halletmesi için aslında evde ağırlanmaktadır kahramanımız.

Olayı dantel gibi teker teker örmüş Farhadi. Fazla sözlü iletişim yok. Görsellikle, suskunlukla, bazen duvara dayanarak, bazen küçük bir dokunuşla, giderken geri dönerek konuyu harika bir şekilde bize anlatı vermiş. Hele hele geçmişe dair olayları çözümünde adım adım ilerlerken usta yönetmen bu sefer kurgu ve yazarlığını da konuşturmuş.

A seperation ile bize yeni bir film deneyimi yaşatan yönetmenin en az onun kadar güzel bir filmi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder