26 Nis 2015

Üç bebekli aileler için 7 koltuklu aile otomobilleri

Merhaba,

Bebekler doğduktan sonra güvenli araç yolculuğu önem kazanmıştır. İlk 14 ayımızı ana kucağında emniyet kemerleriyle bağlayarak geçirdik.




Dışarıda bebekler uyurken yatak, beslerken çok zorluk çektiğimiz mama sandalyesi gibi görevler yüklemiştik. Bebeklerimizin henüz ağırlıkları çok artmadığı zamanlarda sağa sola taşımak için güzel bir araçtı. Artık bebekler kilo ve boy itibariyle bu koltuklara sığmıyor. Hem de o ana kucağını biz taşıyamaz olduk. Allah kişiye taşıyabileceğinden fazla yük yüklemezmiş. Tam da bu sıralarda bizim 2 oğlan yürümeye başladı.

BeSafe Izi Comfort X3 9-18
Bu gün itibariyle dünyanın en güvenli bebek koltuklarını üreten Norveç tasarımı BeSafe markasının X3 9-18 kg oto koltuklarına geçtik. Şu anki aracımızda 2 adet Isofix bağlantı noktası olduğundan ve 3 koltuk ancak sığabildiğinden emniyet kemerli modelini aldık. Model emniyet kemerli olmasına rağmen, iki sıkıştırma mandalı ve sonrasında emniyet kemeri gerdirme fonksiyonu sayesinde bağlarken hata yapmanızı pek olanak tanımıyor.

Bizim Üçüzler Yeni Oto Koltuklarında

Bebekler için hem güvenli hem de konforlu olan bu koltuklar maalesef epey yer kaplıyorlar. Aile dışından biri araca bineceği zaman bebek koltuklarından birini söküp bebeği kucakta götürmek istemiyorum.

Artık geniş, yüksek, büyük 7 koltuklu araçlara bakıyorum. Bakıcı nedeniyle 7 koltuk olmalı diye düşünüyorum.

Aradığım özellikler:

  • İkinci sıra koltuğa üç bebek koltuğunun aynı anda sığması. Şu an Corolla'ya sığabiliyorlar. Corollanın 2. sıra koltukları 140 cm. Bu olması gereken en az genişlik aynı zamanda. Daha dar olsaydı sığmayacaklardı.
  • Mutlaka büyük ve yüksek olmalı.
  • Güvenlik testlerinden geçmiş, güven veren uzun süre kullanabileceğim bir araç. (Alman veya Japon mallarına güvenim her zaman daha fazla olmuştur.)
  • Büyük bagaj hacimli. Tabii 7 kişilikken bagajının olabilmesi daha da iyi olacak. En azından 7 kişilikken bebek arabalarını alabilmeli.
  • 1.6 cc veya daha düşük hacimli bir motora sahip.
  • Dizel ve ekonomik olması tercih sebebi.
  • Otomatik olması. Tam otomatik olması tercih sebebi.



Nissan X-Trail


Japon arabası. Kasa oldukça yeni, 2014'te çıktı. Test sürüşü yaptım, sürüşü çok keyifli, kuvvetli bir motoru var. 1.6 dizel otomatik. CVT şanzıman çok başarılı. Ancak 2. sıra koltuğun genişliği kol dayamadan 135cm, kol dayamaya ise 140cm olmalıydı. 3 bebek koltuğu için yeterli alanı sağlamadığı için eledim. 115.000 TL'den başlıyor. Nissan Qashqai'nin büyüğü gibi dursa da daha iyi bir araç. Eski küt kasa ile alakası yok. Araç yüksek olmasına rağmen kullandığı teknolojilerle yola iyi tutunduğunu söyleyebilirim. Şehir içinde 5,8, şehir dışında 4,7 yakıyor, fabrika verilerine göre. Ben test ederken 7,1 gösteriyordu, bu cüssede bir araç için iyi bir rakam.

Seat Alhambra


Araç için bayiye gittim. 1.4 benzinli otomatik olarak geliyor. Donanım olarak oldukça dolu. Fiyatı 106.000 TL. 7 kişilik kullanım için tasarlanmış ve bagajı en büyük olan araç bu. Bagaj hacmi 267L. Ancak bagaj uzunluğu Citroen Grand Picasso'dan daha dar. Önümüzdeki hafta test edeceğim. Kasa 2010 model. Benzin sarfiyatı ve ikinci el değerindeki düşüklük nedeniyle bazı soru işaretleri var. Siparişle yurtdışından geliyor ve 3 ay beklemek gerekiyor. Volkswagen motoru 150bg güç üretiyor. Fabrika verilerine göre şehir içinde 9,5 litre yakıt tüketiyor. 2. sıra koltukların genişliği kataloga göre 150cm.
Seat Alhambra Bagaj Ölçüleri

Citroen C4 Picasso


Forumlarda okuduğum kadarıyla, bazı kişiler ekranında sorun yaşamışlar ama garantiden değiştirmişler. Bir de vites geçişleri sıkıntılı, tek kavramalı yarı otomatiklerde hep olan bir hikaye. 1-2 ay kadar sonra 1.6 dizel tam otomatiği geliyor. Kasa 2013'te yenilenmiş. 2015 yılında İngiltere'de yılın aile aracı seçilmiş. Fabrika verilerine göre az yakıyor: şehirlerarası yolda 3.8L/100km, şehir içinde 4.5L/100km. İçine oturduğumda büyüklüğü hemen hissediliyor. Özellikle ön camı tavana kadar uzanıyor. Hatta güneşlikler ileri geri salınım yapabildiği için olması gerekenden çok daha büyük ön camları var. Yukarıdaki gökyüzünü seyretmenize imkan sağlıyor. Bagajı İngiltere'de yapılan bir testte arka bagaja pusetin sığmasını sağlayacak kadar genişlik sağlıyor: 109cm. İkinci sıra koltukları 141cm civarında. İkinci sırada 3 bebek koltuğuna 3 Isofix geliyor. Fiyatı 89.000 TL'den başlıyor.

Citroen C4 Picasso Bagaj Boyutları

Peugeot 5008



Bayiye gittim. Tam otomatik modeli geliyor diye hiçbir bayide yoktu. Tuzladaki bayi, 23 Nisanda stokta olacağını söyledi. Gittim fakat bayide bir kargaşa vardı. Bize "var" dediniz, 30 km yol yapıp geldim, araç var mı diye sordum, yokmuş. Özür bile dilemediler. Telefonu açan kız sırtını döndü ve havaya baktı. Başka bir kadın geldi, yok filan dedi. Araçtan etkilenmeden önce göremedim. Bu model 2009'da piyasaya sürülmüştü ve yeni kasa 1-2 yıl içinde çıkacak. Uzun süre kullanacağım için bu aracı alacaksam, yeni kasayı beklerim. Citroen ile aynı şasiyi kullanıyor. İkinci sıra koltuklarında 3 adet isofix ve 144cm genişlik var. Şehir içi ve dışında en az yakıt tüketen araç olarak Citroen ile birlikte öne çıkıyor. 1.6 dizel tam otomatik şanzıman bu aracı öne çıkarıyor. Tam otomatik sürümünü deneme sürüşü yapmak gerekli. Sorunsuz bir şanzıman benzersiz bir sürüş deneyimi sunar. Tam otomatik gelmedi ancak fiyatı 96.000 TL'den başlıyor. Üçüncü sıra koltuklar yatırıldığında 679L, ikinci sıra koltuklar yatırıldığında 2500L yükleme alanı oluşur.

Fiat 500 living 


Bu araç, en ucuz 7 kişilik dizel otomatik otomobildir. Ancak, 2. sıra koltukta genişlik 120 cm olup çok dar. Elemek gerekiyor. Şirin bir araçtır. İkinci sıra koltuklara en fazla iki bebek arabası sığabilir. Başlangıç fiyatı 72.400 TL'dir ve 1.6 dizel otomatik özelliktedir. Şehir içinde 5L/100km yakıt tüketir.

Opel Zafira 


Alman markası diye güven duygusu oluşturuyor. Bayisi de yok. Gelecek ay bir tane bayiye gelecekmiş. 1.6 dizeli otomatik değil. 1.4 benzinli otomatik şehir içinde 9.7 litre yakıyor. Çok yakıyor yani. Ama dizelin tam otomatik gelmesi planlanıyormuş. İki gün önce Mokkalar tam otomatikle gelmiş. Opsiyonel olarak gelen tampon uzayarak iki bisiklet alması çok şık. Şeytan diyor al. Fakat bebek arabalarını sığdıracak bagajı yok bunda. 105 cm genişliğinde. Bayi kampanya ve indirimle birlikte 83.000 TL fiyat verdi. Gayet iyi bir fiyat. Acaba gerçekte şehir içinde ne kadar yakıyor?


Toyota Verso 


En çok almak istediğim araç bu olurdu eğer otomatik şanzımanı olsaydı. Güzel bir araç. Toyota Sabancı çıktıktan sonra servis ücretleri anormal bir şekilde arttı. 250 TL'ye çıkarken, 550 TL'ye kadar yükseldi. Mevcut iki aracım da Toyota'dır. Yağ ve su dışında 10 yıldır hiçbir problem yaşamadığım için, bu markaya çok güveniyorum. Ah, keşke dizel otomatik şanzımanı olsaydı, iyi olurdu. 1.6 dizel motoru BMW motor. Toyota, Türkiye'de rekabetçi bir konumda kalabilmek için dizel otomatik şanzımanda bir yenilik yapmazsa, pazar payını kaybedebilir. Rekabetçi eski günlerini özledik.

Ford S-Max

Maltepe Ford'a gittim, ne satış için ellerinde varmış ne de test aracı vardı. Merak ediyorum insanlar bu aracı nasıl alacaklar? Test etmeden o rakamları verenler var mı acaba gerçekten? Şu an itibarıyla Ford'un Türkiye sitesinde de bu araca ait veriler ve fotoğraflar yok. Sayfa boş çeviriyor ve ana sayfaya atıyor. Durumu bildirdim, yakın zamanda düzeltileceğini umuyorum. Şu anda 2,0L benzinli otomatik 150.000 TL civarında bir fiyatla satılıyor. Bayi'nin dediğine göre, 1.5 dizel otomatiği senenin sonuna kadar gelebilirmiş. Hadi bakalım.

2,0 dizel otomatik oldukları için elemeye aldıklarım:

Ford Galaxy ve Fiat Freemont. Hem fiyatları yüksek hem de vergisel dezavantajlarından dolayı eliyorum. İkisinin de fiyatı yaklaşık 150.000 TL. Bence bu fiyata değmeyecektir. Fiat Freemont o kadar devasa gözükmesine rağmen ikinci sıra koltukları üç bebekli aileler için yeterince geniş gözükmedi gözüme.

Diğer elemelerim: Fiat Doblo. Bunu kamyonet geçiyor diye elemiştim. İkinci sıra koltukları oldukça geniş ve 3 bebek koltuğu rahat sığacaktır. Her sene muayene ve hız sınırları önemli değilse düşünülebilir. Euro NCAP testleri incelenmeli. Nedense güvenmiyorum. Mazda 5 var, ama mevcut modeller arasında gözükmüyor. Hem de otomatik seçenek yok. Aslında kayan elektrikli kapı, önüne bir şey çıktığında durması vs. gibi çok iyi özelliklere sahip. Mazdanın küçük hacimli motorlarda otomatik seçenek sunması gerekiyor, bizi kendine çekebilmesi için.

Sevgiler.

9 yorum:

  1. Merhaba,
    Sonuç olarak hangi aracı satın aldınız? Memnun musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Citroen C4 grand picasso. Şu ana kadar memnunum.

      Sil
  2. Citroen C4 Grand Picasso aldım, sağladıklarından memnunum. Ama sı var, o da ayrı bir yazı konusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sı dan sonrası okunmuyor. 3. sra koltuklara yetişkin birey oturabilir mi. teşekkür ederim güzel inceleme yapmışsınız. ikinci sra koltuk derken freemont özelinde soruyorum surucu arkasındaki koltuktan mı bahsediyorsunuz.

      Sil
    2. Farklı tarayıcıdan deneyin derim. Geç gördüm yorumunuzu kusura bakmayın.

      Orta sıra öne arkaya hareket eder. Diz mesefesi de oldukça iyidir. Orta sırayı en öne alırsanız. Arka sıraya yetişkin oturabilir. Çok uzunsa zorlanabilir.

      İkinci sıra koltuk sürücü arkası koltuk evet..

      Sil
    3. Merhaba Fatih Bey. Yazınız üzerinden uzun zaman geçmiş. Çocuklar da büyümüştür. Maşallah. Bizim de üçüzlerimiz var. Ve ben de sizin 5 sene önceki olduğunuz yere 3 isofix'li araba seçme aşamasındayım. Tavsiyeniz nedir? Citroen C4 picasso ile C4 grand picasso arasında kaldım. Başka öneriniz varsa zevkle dinlerim.
      Saygılarımla.

      Sil
  3. çok teşekkürler, güzel,bilgi verici bir yazı olmuş. Biz de ikiz artı bir çocuk ile grand picasso kullanıcısıyız ve çok memnunuz.

    YanıtlaSil
  4. Fatih Bey Merhaba, Cıtroen C4 grand picasso ile ilgili görüşlerinizi merak ediyorum yukarıda yorumlarda aması var demişsiniz? araba çok hoş duruyor ama kaygım cıtroen bizi sanayide çok yorar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracın yürümesinde şimdiye kadar sorun yaşamadım. Ama..
      Perdesi bozuldu, garantiden tamir edildi.
      Aktif gergili kemer bozuldu, garantiden tamir edildi.
      Son olarak büyük ekran bozuldu, garanti ilgilendirmiyor bizi dedi, 5. yıl. Ekran 6.000. Bu şekilde şimdilik kullanıyorum.

      Sil